2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Notiks semināri par energoefektivitāti dzīvokļu īpašniekiem un uzņēmumiem

Ekonomikas ministrija un Attīstības finanšu institūcija Altum šā gada 22. februārī Smiltenē un Cēsīs organizēs seminārus par pieejamo ES fondu un valsts atbalstu energoefektivitātes pasākumu īstenošanai daudzdzīvokļu ēkās un uzņēmumu ēkās. 

Olita Untāla, ALTUM Vidzemes reģiona vadītāja: “Šobrīd ALTUM īsteno divas vērienīgas valsts atbalsta programmas energoefektivitātes jomā. Jaunums ir mūsu energoefektivitātes programma uzņēmumiem, kurā uzņēmumiem, lieliem un maziem, pieejams finansējums līdz 500 tūkstošiem eiro dažādiem energoefektivitātes pasākumiem. Piemēram, lai iegādātos jaunas, enerģiju taupošas ražošanas iekārtas, apgaismojuma atjaunošanai, apkures un kondicionēšanas sistēmām. Ir aprēķināts, ka veicot investīcijas modernākās iekārtās, uzņēmumi var panākt tiešām būtisku enerģijas ietaupījumu – nomainot apgaismojumu pat 50%. Tāpat ALTUM ar ES fondu līdzekļiem turpina programmu daudzdzīvokļu mājām, kas šobrīd strauji uzņem ātrumu visā Latvijā, esam saņēmuši jau gandrīz 300 grantu pieteikumus. Veicot mājas atjaunošanu iedzīvotāji var ietaupīt līdz pat 50% no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa”.

Šā gada 22. februārī plkst. 11.00 Smiltenē un plkst. 17.30 Cēsīs notiks semināri par pieejamo ES fondu un valsts atbalstu energoefektivitātes pasākumu īstenošanai daudzdzīvokļu ēkās. Uz semināriem aicinām namu pārvaldīšanas uzņēmumu, dzīvokļu īpašnieku biedrību un būvniecības uzņēmumu pārstāvjus, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju vecākos.

Semināru laikā klātesošie tiks informēti par atbalsta programmas „Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās” nosacījumiem, tehniskās dokumentācijas sagatavošanas aspektiem, lēmuma pieņemšanas procedūru, kā arī līdzfinansējuma saņemšanas aspektiem un būvniecības darbu veikšanas iepirkuma procedūras organizēšanu. Semināros piedalīsies arī Latvijas komercbanku pārstāvji, kas informēs par banku nosacījumiem finansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai.

Savukārt šā gada 22. februārī plkst. 11:00 Smiltenē notiks seminārs “Uzņēmumu energoefektivitāte. Prasības un finansējums”. Semināru laikā klātesošie tiks informēti par  energoefektivitātes likuma prasībām uzņēmumu energoefektivitātes jomā, ES fondu atbalsta programmas “Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes rūpniecības nozarē” otrās projektu iesniegumu atlases kārtas pamatnosacījumiem, kā arī par energoefektivitātes iespējām samazināt izmaksas un uzlabot uzņēmumu konkurētspēju.

Detalizētāka informācija par visu semināru norises vietām, dienas kārtību un reģistrēšanos dalībai tajos pieejama Ekonomikas ministrijas mājaslapā. Papildu informāciju var saņemt Ekonomikas ministrijā ([email protected], 67 013 240). Jaunumiem par ēku energoefektivitāti var sekot līdzi arī twitter.com/siltinam un facebook.com/dzivosiltak. Informatīvos pasākumus organizē Ekonomikas ministrija un Attīstības finanšu institūcija Altum informatīvās kampaņas “Dzīvo siltāk” ietvaros.

Vienlaikus informējam, ka būvniecības nozares pārstāvjus un dažādu energoefektivitātes projektu īstenotājus šā gada pavasarī aicinām uz dažādiem informatīviem pasākumiem Rīgā, kuru mērķis ir izglītot un sniegt praktiskus padomus par ēku kvalitatīvu atjaunošanu. Pasākumi notiks:
•    23. februārī – seminārs “Ventilējamās fasādes un logu montāža. Teorija un prakse”;
•    20. martā – seminārs “Siltumapgādes sistēma daudzdzīvokļu ēkā”;
•    6. aprīlī – seminārs “Apmestās fasādes un logu montāža. Teorija un prakse”;
•    8.-11. martā – Ekonomikas ministrijas dalība izstādē “Māja I” (stends “Dzīvo siltāk”).

Papildu informācija par šiem semināriem publicēta Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja