2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Nozīmīgi jaunieguvumi Smiltenes bibliotēkā novembrī

Gada patriotiskākajā mēnesī Smiltenes bibliotēka piedāvā lasītājiem gan izzinošu literatūru par latviešiem un Latviju, gan noderīgu nozaru literatūru, gan aizkustinošus romānus, kas būs lieliska brīvdienu lasāmviela.

Smiltenes novada bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13:

Nora Vilmane “Latvieši Brazīlijā. Vārpas kolonija”. Dokumentālā literatūra, kas ļauj miniatūrā paraudzīties uz latviešu izceļošanu gadsimtu gaitā, smago cīņu par izdzīvošanu jaunajās mītnes zemēs, ar laiku iegūtu materiālo labklājību, pārtautošanos, bet ļauj arī pamanīt nelielās saliņas, kurās latviskums par spīti visam ir saglabāts.

Latviešu rakstnieces, tulkotājas, diplomātes un Triju Zvaigžņu ordeņa komandieres Annas Velēdas Žīgures tautas emocionālās vēstures grāmata “Mūsu tautas gaita.
Latvijas vēstures mirkļi.” Grāmatā apkopoti reālu personu anonīmi atmiņu stāsti par piedzīvoto Latvijā laika posmā no 1914. līdz 2018. gadam. Darbā šādi atspoguļota Latvijas iedzīvotāju kolektīvā pieredze un pārdzīvojums dažādu vēstures un kultūras notikumu krustpunktos.

Andžila Remesa un Jura Raķa grāmata “Noslēpumainā Karosta” atklāj nezināmas vēstures lappuses leģendām caurvītajā militārās pilsētiņas liktenī un tās ikdienā dažādos laikos. Krievu caru izlolota, neatkarīgās Latvijas apgādāta un padomju laikos slēgta, tā kļuvusi par noslēpumu glabātavu vairākiem gadsimtiem.

Juris Ulmanis grāmatā “Uz Grenlandi pēc pērlēm” ar mīlestību un humoru atspoguļo autora pirmajā polārajā ekspedīcijā gūtās izjūtas, atziņas, pārdomas un priekus.

Baibas Prindules grāmata “Svinam” ir par dzīves baudīšanu skaistā vidē. Ne vienmēr jātērē daudz, lai vidi sev apkārt padarītu par daļu no svētkiem. Grāmata palīdzēs meklēt atbildes un gūt iedvesmu, kā ar vienkāršākiem un dažreiz sarežģītākiem paņēmieniem iekārtot visdažādākos dzīves notikumus.

“Brālība²” ir žurnālistes, laikraksta Diena komentāru autores Agneses Margēvičas daudzu gadu laikā paveiktais pētnieciskais darbs par naudas un slēpto ietekmju ceļiem mūslaiku Latvijas politikā. Pētnieciskās grāmatas centrā – Latvijas Bankas prezidenta un Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa Ilmāra Rimšēviča un uzņēmēja Māra Martinsona, kā arī ar tiem saistīto personāžu darījumi un to ietekme uz sociālpolitisko un ekonomisko vidi Latvijā.

Bauere Inguna “Mazā klusā sirds. Dārta un Krišjanis pirms tautas dziesmas”. Vienkāršākie ļaudis bez ieskolotām grāmatu gudrībām bieži izrādījās viedāki par daudziem gudrajiem. Dārtas mazā, klusā sirds sevī glabāja bagātības, ko ķeizarienes nepazina, kaut nēsāja kroņus un staigāja ar dimantiem greznotās mantijās.

Margēvičs Tālivaldis “Zirgu gaļas pārdevējs” ir vēsturiski autentisks prozas darbs, kura galvenā varoņa Pētera Kalēja dēku pilnais dzīvesstāsts lieliski ilustrē dramatiskos 20. gadsimta vēstures griežus.

Ēst veselīgi un atteikties no glutēna un laktozes nav grūti un dārgi – uz savas ādas pārbaudīja nupat iznākušas grāmatas „Bezgrēka našķi” autore Jarina Perepeļica.

Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1:

Līgas Rozentāles, Agneses Aizpurietes grāmata “Dāvana Latvijai” stāsta par Bērziņu ģimeni, kas gatavojas Latvijai nozīmīgu svētku svinēšanai. Lai bērniem svētki kļūtu saprotamāki, vecāki izstāsta teiku par Lāčplēsi, sasaistot to ar reālajiem vēstures notikumiem. Tiek paskaidrota Brīvības pieminekļa simboliskā nozīme, kā arī karavīru loma valsts aizsardzībā.

Krājumā “Tu esi Latvija” apkopoti patriotiski un sirsnīgi dzejoļi bērniem par dzimteni. Te savu dzejolīti atradīs gan mazāki, gan lielāki bērni.

Ornitologa Viestura Ķerus grāmata “Meža meitene Maija” ir humāna un jūtīga, bet ne sentimentāla, no klišejām brīva, zināšanās balstīta proza. Sapludinot paša bērnībā piedzīvoto, savu bērnu dzīves epizodes un biologa zināšanas, viņam izdodas radīt dzīvas, ticamas ainas, kas var palīdzēt ģimenēm veidot cieņpilnas attiecības ar dabu.

Grāmatā “Cilvēka ķermenis. Atklājums” iekļauti pārsteidzoši un interesanti fakti, ko vienmēr esi vēlējies uzzināt!

Ar pilnu jauno grāmatu sarakstu varat iepazīties šeit.

Informāciju sagatavoja:
Ilona Rozīte, vecākā bibliotekāre,
Alda Liuke, bibliogrāfe un

Sanita Lārmane, vecākā bibliotekāre