2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

NVA piedāvā bezdarbniekiem iespēju saņemt finansiālu atbalstu ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanai

Daudzi darba ņēmēji, ilgus gadus strādājot kādā noteiktajā profesijā un praktiskajā darbā iegūstot profesionālās zināšanas un prasmes, ir kļuvuši par sava aroda meistariem, bet viņiem nav atbilstošas profesionālās kvalifikācijas apliecības, un tas, darbu zaudējot, kļūst par nopietnu šķērsli jauna darba meklējumos. Lai darba vidē apmācīti speciālisti būtu konkurētspējīgāki darba tirgū un, darbu zaudējot, pēc iespējas ātrāk varētu atrast jaunu darbu savā profesijā, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā reģistrētajiem bezdarbniekiem iespēju saņemt finansiālu atbalstu ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanai, proti, NVA atlīdzina reģistrētajiem bezdarbniekiem ar profesionālās kvalifikācijas eksāmenu saistītos izdevumus, ja pēc profesionālās kompetences novērtēšanas ir saņemts profesionālo kvalifikāciju apliecinošs dokuments.

Bezdarbnieka zināšanu pārbaudi un atbilstību attiecīgās profesijas standartiem veic akreditētas izglītības iestādes vai akreditēti eksaminācijas centri, to saraksts ir pieejams Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) mājaslapā (https://ikvd.gov.lv/arpus-formala-izglitiba/).

Lai saņemtu ar profesionālās kvalifikācijas eksāmenu saistīto izdevumu kompensāciju, NVA reģistrētajam bezdarbniekam pēc kvalifikāciju apliecinoša dokumenta iegūšanas 10 darbdienu laikā jāpiesakās savā NVA filiālē. Izdevumus par profesionālās kompetences novērtēšanu NVA atlīdzinās mēneša laikā.

Plašāku informāciju par Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta „Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” pasākumu „Atbalsts profesionālās kompetences novērtēšanai” var iegūt tuvākajā NVA filiālē vai NVA mājaslapas sadaļā “Klientiem” → „Bezdarbniekiem un darba meklētājiem”→ „Apmācību iespējas” → „Atbalsts profesionālās kompetences novērtēšanai“.