2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

NVD ar Rīgas reģiona ārstiem pārrunā E-veselības sistēmas uzlabojumus

Ceturtdien, 16. martā Nacionālā veselības dienesta (NVD) speciālisti tikās ar Rīgas reģiona ārstiem, lai pārrunātu dažādas veselības nozares aktualitātes, tostarp E-veselības ieviešanas gaitu, kā arī sistēmā veiktos uzlabojumus ārstiem.

“Jo aktīvāka būs visu iesaistīto pušu iesaiste un E-veselības sistēmas izmantošana ikdienā, jo daudz pilnvērtīgāk spēsim sistēmā iedzīvināt lietotāju praktisko pieredzi,” sanāksmē uzsvēra NVD direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane.

L. Freimane arī pastāstīja par sistēmā veiktajiem uzlabojumiem, uzsverot, kas sistēmas pilnveidošana notiek nepārtraukti. Piemēram, jau pērn ir pilnveidots medikamentu atlases mehānisms, kas ļāvis e-recepšu izrakstīšanas ātrumu uzlabot pat vairākas reizes. Arī ārsti, kas jau šobrīd izmanto E-veselību, apstiprināja, ka e-receptes izrakstīšana pacientam šobrīd aizņem līdz vienai minūtei.

Tāpat ārsti tika informēti par veiktajiem uzlabojumiem e-darbnespējas lapu funkcionalitātē, kas nu dod iespēju izrakstīt darbnespējas lapu ar rītdienas datumu, kā arī par veiktajiem uzlabojumiem datu apmaiņas kvalitātē ar VID  un VSAA.

Sanāksmē arī tika atgādināts par jaunumu, kas pieejams kopš februāra beigām – pacientiem elektroniski reģistrēties pie ģimenes ārsta (ja ārsts lieto E-veselības sistēmu), kas nozīmē, ka ārsti, saņemot šādu iesniegumu, var to elektroniski apstiprināt vai noraidīt (līdz 10. martam jau saņemti pirmie 14 pieteikumi).

Pie jaunajiem pakalpojumiem tika minēta arī iespēja saņemt e-konsultāciju no ģimenes ārsta, ja ārsts šādu pakalpojumu ir piekritis sniegt, izrakstīt e-nosūtījumus un sagatavot rezultātus. Šobrīd arī noris datu apmaiņa ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu un Veselības centra 4 apvienību, lai drīzumā būtu elektroniski pieejami visi dati par šajās ārstniecības iestādēs veiktajiem izmeklējumiem. Svarīgi uzsvērt, ka medicīniskā informācija E-veselības sistēmā sāk uzkrāties no brīža, kad attiecīgā ārstniecības iestāde uzsākusi darbu E-veselībā.

Neskatoties uz to, ka noslēgto līgumu skaits par E-veselības lietošanu ar ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm pakāpeniski pieaug, NVD sadarbībā ar teritoriālajām nodaļām martā un aprīlī plāno aktīvi apbraukāt reģionus un uzrunāt ārstus par E-veselību, tostarp individuāli apzinot katra ārsta līguma slēgšanas kavējošos iemeslus. Tāpat NVD turpina darbu ar ārējo sistēmu izstrādātājiem, lai nodrošinātu E-veselības sadarbspēju ar ārstniecības iestāžu un aptieku izmantotajām programmām, kas ir viens no ārstu puses minētajiem iemesliem ātrākas E-veselības sistēmas lietošanas uzsākšanai.

Informāciju sagatavoja:
Agnese Jasenoviča,
Nacionālā veselības dienesta
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Tālr.: 67043787