2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

O-Ringen 2019

Jūlija beigās Azimuts OK-Sm BJSS sportists Ilgvars Caune sava ārzemju kluba Vehkalahden Veikot sastāvā piedalījās orientēšanās sacensībās O-Ringen Zviedrijā, kas notika netālu no Norrköping.

O-Ringen ir pasaulē lielākās orientēšanās sacensības, kurās piedalās aptuveni 20 000 dalībnieku no 40 valstīm. Elites grupās sacenšas pasaules spēcīgākie orientieristi. Pārējiem ir vairāk nekā 100 dažādu grupu no MW10 līdz MW95.

Azimuta orientieristi pirmo reizi šajās sacensībās piedalījās 1992 gadā Sodertaljē, kad Zviedrija uzņēma no katras Baltijas valsts pa 1000 orientieristu. Toreiz uz sacensībām devāmies ar pilnu lielo 8CBR autobusu , dzīvojām Zviedru armijas teltīs un ēdām Zviedru armijas gatavoto.  Smiltenes sportisti uz šīm sacensībām kuplā pulkā devās arī 1994. gadā, kad mūs uzņēma skola no  Smiltenes sadraudzības pilsētas Örnsköldsvik. Pāri jūrai braucām ar prāmi Estonia , kas pēc trīs mēnešiem vētrā nogrima.

Šogad orientieristiem bija iespēja iepazīt brīnišķīgo  Kolmården apkārtni, kas ir bagāta ar skaistiem dabas rezervātiem. Kolmården reljefs ir unikāls un orientieristiem bija jāsacenšas detalizētās un tehniski sarežģītās vietās.

Dalībniekiem patika skats uz kalnu grēdām un skats uz dievišķi skaistajiem, mazajiem meža ezeriem. Sacensību rīkotāji piedāvāja unikālas tehniski un fiziski grūtas elites grupu distances kā arī MtbO un Taku orientēšanās distances. Šajos apvidos orientēšanās sacensības nebija notikušas daudzus gadus.

Ilgvars Caune startēja grupā M20 E, kur sacentās ar gandrīz 120  vienaudžiem no visas pasaules. Sacensību pirmajā dienā viņam 30. vieta. Pēc sacensību otrās dienas, kurā viņam 58. vieta Ilgvars kopvērtējumā nokritās uz 43. vietu. Pēc sacensību trešās dienas sprinta distances , kurā Ilgvaram 21. vieta, summā izdevās pacelties tikai par vienu vietu augstāk. Šo vietu Ilgvars saglabāja arī pēc ceturtās dienas sacensībām, kurās viņam bija 51. vieta. Piektajā dienā Ilgvars uzrādīja savu labāko sniegumu, finišējot  14. vietā. Sacensību kopvērtējumā viņam 27. vieta, uzvarētājam piecu dienu summā zaudējot +31:15.

Sacensību mājas lapa .

Māris Stabiņš