2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Objektīvu apstākļu dēļ kavējas pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” ieviešana

Vidzemes plānošanas reģions aktīvi turpina darbu pie pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” (TPP) īstenošanas divās Vidzemes novada pašvaldībās – Alūksnes un Mazsalacas novadā. Sākotnēji projekta komanda prognozēja pakalpojuma uzsākšanu līdz ar 2019. gada vasaras sākumu, tomēr šobrīd objektīvu apstākļu dēļ plānotās aktivitātes ir aizkavējušās.

Projekta “MAMBA” vadītāja Līga Puriņa-Purīte (Vidzemes plānošanas reģions) skaidro: “Pārrobežu projektā iesaistījāmies ar pārliecinošu vēlmi Vidzemē izmēģināt vienu no t.s. elastīgiem transporta pakalpojumu veidiem – transports pēc pieprasījuma (TPP). Eiropā un citviet pasaulē tas tiek īstenots jau 20 gadus, tomēr ne tikai Latvijai, bet vēl lielai daļai valstu tas ir vēl mazpazīstams risinājums. Jāatzīst, Latvijā normatīvo aktu bāze ir neelastīga un šobrīd nav īsti piemērota jaunu risinājumu ieviešanai iedzīvotāju pārvadāšanai un pat ne jaunu risinājuma testēšanai. Esam domājuši, kā TPP realizēt, lai tas nebūtu pretrunā ar Latvijas  likumiem. Daudz laika un darba prasījis  iecerētos plānus saskaņot un gaidīt atļauju gan no atbildīgajām iestādēm Latvijā, gan arī starptautiskām organizācijām. Esam jautājumu risinājuši ar visām iesaistītajām pusēm un dažādos līmeņos – ar juristiem, transporta un iepirkumu speciālistiem, pārvadātājiem, pašvaldību vadību, Autotransporta direkciju un Satiksmes ministru.  Lai arī ne tik raiti, kā cerēts, tomēr process virzās uz priekšu un strādājam pie tā, lai  Alūksnes un Mazsalacas novada iedzīvotāji vēl šogad sāktu izmēģināt “transports pēc pieprasījuma” pakalpojumu.”

Lai TPP pakalpojumu īstenotu, tiks izstrādāta īpaša programmatūra, kas būs galvenais darba instruments, lai reģistrētu pakalpojuma lietotājus, veidotu maršrutus, kurus līdz ar papildu informāciju (piemēram, par to, ka nepieciešams pasažieri uzņemt dzīvesvietā, braucienā jānodrošina bērnu autosēdeklītis u.c. detaļas) nodot transportlīdzekļa vadītājam, kā arī, lai pārvadātājs tiešsaistē varētu atzīmēt arī pasūtījuma izpildi.

Maija vidū tika pabeigta programmatūras iepirkuma procedūra un jūnija vidū tiks uzsākts programmatūras izstrādes darbs, paredzot pirmās versijas testēšanu jau pēc viena mēneša kopš līguma noslēgšanas brīža. Programmatūra tiks testēta darbībā un veidota atbilstoši lietotāju vajadzībām.

Paralēli norit darbs pie iepirkuma TPP pasažieru pārvadāšanas pakalpojuma nodrošināšanas  dokumentācijas izstrādes, lai jūnija sākumā izsludinātu pretendentu pieteikšanos.

Šobrīd darbu uzsākusi Mobilitātes centra koordinatore Daina Priede, kura ir atbildīga par saziņu ar iedzīvotājiem, kā arī strādās ar programmatūru, reģistrējot pakalpojuma lietotājus, veidojot maršrutus, kā arī sazināsies ar pārvadātāju par reisu izpildi.

Plānoto pilotteritoriju iedzīvotājus un citus interesentus aicinām zvanīt uz TPP informatīvo tālruni 27891000 (darba dienās no plkst.8:30 līdz 17:00) vai rakstīt uz [email protected], lai uzzinātu atbildes uz vēl neskaidrajiem jautājumiem par transports pēc pieprasījuma plānoto organizēšanas kārtību.

 Par projektu MAMBA

Projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Latvijā projekts tiek saistīts ar pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” pilotēšanu divos Vidzemes novados – Alūksnes novada pašvaldībā un Mazsalacas novada pašvaldībā, kas ir viena no vairākām projekta aktivitātēm. Vairāk informācijas projekta MAMBA mājaslapā  un Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv .

Jautājumiem: Līga Puriņa-Purīte, projekta “MAMBA” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected]

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected]