2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Obligātās veselības pārbaudes ārkārtas situācijas laikā var neveikt

Valstī noteiktās ārkārtas situācijas dēļ, ir ierobežoti vairāki medicīnas pakalpojumi, tostarp pašlaik ir neiespējami veikt obligātās veselības pārbaudes. Tāpēc rodas situācijas, kad ne jaunais, ne esošais darbinieks nevar savam darba devējam iesniegt izziņu par šādu pārbaudi.

Labklājības ministrija skaidro, ka saskaņā ar Ministru Kabineta rīkojumu, darba devējs šādā ārkārtējās situācijas laikā ir tiesīgs nodarbināt personu bez obligātās veselības pārbaudes. Tas neattiecas uz personām, kuras ir paredzēts nodarbināt bīstamos darbos, kur pastāv augsts nelaimes gadījumu risks pašam nodarbinātajam vai apkārtējiem (piemēram, darbs augstumā, kravas celtņa vadīšana, darbs ar bīstamām iekārtām utt.). Taču, ja šādiem darbiniekiem jau ir izsniegta obligātās veselības pārbaudes izziņa, kas būtu jāatjauno, tad viņi var turpināt darbu bez atjaunotās izziņas.

Tad, kad veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana būs atjaunota, veselības pārbaudes būs jāveic ne ilgāk kā trīs mēnešu laikā, bet pirmreizējā vai ārpuskārtas veselības pārbaude ne vēlāk kā viena mēneša laikā no veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas atjaunošanas brīža.

Jāatceras, ka jaunajam darbiniekam ir pienākums pēc darba devēja pieprasījuma sniegt informāciju darba devējam par savu veselības stāvokli, ja tam būtiska nozīme paredzētā darba veikšanā.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš,

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists