2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Pagarināta uz ārzemēm adoptēta bērna pēcadopcijas uzraudzība

Līdzšinējo divu gadu pēcadopcijas uzraudzības termiņa vietā ir noteikts, ka bērna, kurš adoptēts uz ārvalstīm, pēcadopcijas uzraudzība ilgs līdz bērna 18 gadu vecumam. Turklāt pirmos divus gadus pēc adopcijas apstiprināšanas tiesā, Labklājības ministrijā (LM) pēcadopcijas ziņojums jāiesniedz divreiz gadā, katru nākamo gadu – reizi gadā.

To nosaka grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Adopcijas kārtība”, kas ceturtdien, 17. decembrī, tika pieņemti valdības sēdē.

Vienlaikus ārvalstu kompetentajām iestādēm tiek noteikts pienākums nodrošināt bāriņtiesai iespēju sazināties ar adoptēto bērnu ar videozvana starpniecību vai telefona zvana starpniecību. Izstrādāta pēcadopcijas uzraudzības ziņojuma veidlapa. Iepriekš pēcadopcijas ziņojums bija jāiesniedz brīvā formā atbilstoši noteikumu prasībām par pēcadopcijas ziņojumā iekļaujamo informāciju.

Vēl noteikumi paredz, ka kompetentajām iestādēm trīs darba dienu laikā jāinformē LM par bērna izņemšanu no adoptētāja ģimenes, bērna nonākšanu sociālā dienesta, tiesas vai tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā vai citu būtisku informāciju, kas var turpmāk ietekmēt bērna uzturēšanos ārvalsts adoptētāja ģimenē.

Tāpat noteikumi paredz potenciālajiem adoptētājiem apmācību programmu apgūt klātienē vai attālināti.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists