2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Palielināts bērna līdz divu gadu vecumam kopšanas pabalsts

Par laika periodu, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību (no šā gada 12.marta līdz 9.jūnijam), personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem, bērna kopšanas pabalsta apmērs ir 171 eiro (līdz šim – 42,69 eiro) mēnesī.

 

“Esmu gandarīta par valdības atbalstu Labklājības ministrijas piedāvājumam celt bērnu kopšanas pabalstu par bērniem no pusotra līdz divu gadu vecumam. Ņemot vērā, ka bērni šobrīd neapmeklē skolas, arī ārstniecības pakalpojumu pieejamība ir ierobežota un dienas centri nestrādā, vecākiem ir daudz lielāka slodze un pieaug izdevumi. Ņemot vērā jau citas līdz šim pieņemtās iniciatīvas, šis ir kārtējais solis, lai krīzes situācijā iedzīvotājiem palīdzētu,” pēc lēmuma pieņemšanas teica labklājības ministre Ramona Petraviča.

 

Bērna kopšanas pabalsta apmērs mēnesī tiek paaugstināts no 42,69 eiro uz 171 eiro arī tām personām, kuras kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem.

 

Minēto paredz ceturtdien, 14. maijā, valdības sēdē pieņemtie grozījumi 2009.gada 22.decembra Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību. “

 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās pabalstu noteiktajā apmērā un neizmaksāto starpību izmaksās ne vēlāk kā līdz 2020. gada 30.jūnijam.

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš,

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists