2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Papildinās Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu

Saeima ceturtdien, 29.novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, kas paredz papildināt Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu ar piecu jaunu vielu nosaukumiem. 

Likuma pielikumā paredzēts iekļaut jaunas kontrolējamās vielas, kurām Latvijā ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu bija noteikts pagaidu aizliegums uz 12 mēnešiem. Tāpat plānots precizēt kontrolei pakļauto vielu sarakstu, svītrojot no tā vielas, kas jau tiek kontrolētas ar atšķirīgiem nosaukumiem.

Sarakstā iekļaujamo prekursoru, sintētiskā opioīda un fentanila atvasinājuma, kā arī to saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā. Tāpat, atskaitot zinātniskos pētījumus, nav norāžu par to izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas to ārstnieciskās vērtības vai pielietojums, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Jaunajām vielām uz laikaposmu līdz 12 mēnešiem bija noteikts pagaidu aizliegums, un patlaban, ņemot vērā to bīstamību sabiedrības veselībai un drošībai, tās paredzēts iekļaut kontrolējamo vielu sarakstā. Pagaidu aizliegumu piemēro tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums.

Lai aizsargātu sabiedrības veselību un labklājību, kā arī, lai novērstu narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apgrozījumu, kontrolējamo vielu saraksts vairākkārt ir papildināts ar apritē esošām, iepriekš neiekļautām vielām.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2019.gada 10.janvārī.

Saeimas Preses dienests
E-pasts: [email protected]