2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Pieaug iedzīvotāju interese par jaunajiem dabasgāzes sadales tarifiem

Pusotra mēneša laikā kopš AS “Gaso” klientu ērtībām izstrādājis informatīvu dabasgāzes sadales tarifu salīdzināšanas kalkulatoru mājsaimniecībām un juridiskajiem klientiem, to izmantojuši jau vairāk nekā 3300 klientu.

AS “Gaso” klientu ērtībām ir  izstrādājusi  informatīvu pašreiz spēkā esošo un jauno – dabasgāzes sadales sistēmas pakaklpojumu tarifu salīdzināšanas kalkulatoru. Gan mājsaimniecībām, gan juridiskajiem klientiem paredzētais kalkulators izvietots uzņēmuma mājaslapā gaso.lv līdztekus informācijai par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniegto sadales tarifu projektu.

Pēdējo nedēļu laikā novērojams, ka iedzīvotāju interese par jaunajiem dabasgāzes sadales tarifiem ir būtiski pieaugusi, jo simtiem cilvēku izmanto kalkulatoru, lai uzzinātu, kā dabasgāzes sadales tarifu izmaiņas varētu ietekmēt viņu ģimenes budžetu. Tarifu kalkulatora sadaļa pēdējo  nedēļu laikā kļuvusi par apmeklētāko AS “Gaso” mājaslapas sadaļu.

Kalkulators palīdz dažu minūšu laikā noskaidrot, kā varētu mainīties gāzes rēķinā iekļautā sadales komponente pēc jauno dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas un stāšanās spēkā. Iedzīvotājiem ir nodrošināta iespēja ātri un vienkārši modelēt gaidāmās izmaiņas mājsaimniecības gāzes gala rēķinā.

Jaunajā tarifu projektā, ko turpina izvērtēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā,  407 tūkstoši GASO klientu ir sadalīti sešās grupās. Pirmajā un otrajā grupā ir mājsaimniecības, lielākā daļa no tām dabasgāzi patērē ēdiena gatavošanai un par infrastruktūru līdz šim nemaksāja. Šiem patērētājiem gala rēķinā pieaugums būs.

Tarifu projektā paredzēts, ka mainīgā sadales maksājuma daļa samazināsies, taču tiks ieviesta fiksētā maksa – 1,77 eiro mēnesī. Līdz ar to patērētājiem, kas tērē līdz 1100 kubikmetriem mēnesī, atkarībā no patēriņa, rēķins pieaugs no 1,77 eiro līdz nullei.

Savukārt tiem, kas gāzi tērē vairāk, ne tikai ēdiena gatavošanai, bet arī apkurei, siltā ūdens sildīšanai, vienā brīdī tarifa mainīgās daļas samazināšana kompensēs fiksētās maksas ieviešanu, un kopējās izmaksas saruks.

Salīdzinājumā ar 2008. gadu, kad tika apstiprināti pašreiz spēkā esošie sadales sistēmas tarifi, sagaidāmais dabasgāzes patēriņš 2018. gadā būs par aptuveni 33% zemāks, bet sadales sistēmā vairāk nekā 90% izmaksu ir fiksētas un nav atkarīgas no patērētā dabasgāzes apjoma.

AS “Gaso” ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā, kas nodrošina dabasgāzes piegādi no pārvades sistēmas līdz gala patērētājiem. Uzņēmums nodrošina sadales infrastruktūras attīstību, dabasgāzes pieslēgumu izbūvi, sistēmas ekspluatāciju un dabasgāzes uzskaiti, kā arī avārijas dienesta darbību. Akciju sabiedrība “Gaso” ir dibināta 2017. gada 22. novembrī, nodalot no akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir “Latvijas Gāze”, AS “Gaso” ir pilnībā regulēts uzņēmums un darbojas tikai Latvijas teritorijā.

Papildu informācija:
Miks Lūsis, SIA “Mediju tilts”
vecākais PR konsultants
Tālrunis: 26 186 775
e-pasts: [email protected]