2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Piedalies ekskursijā!

Otrdien, 26. jūnijā Vidzemes plānošanas reģions aicina pievienoties vienas dienas piedzīvojumā – izzinošā ekskursijā, lai iepazītos ar Latvijas vēsturi elektroenerģijas ražošanā, kā arī uzzinātu par mūsdienīgiem enerģiju taupošiem risinājumiem ikdienā.

Kā rodas enerģija, elektroenerģija, un, kā to visgudrāk izmantot? Jau daudzkārt esam runājuši par to, ka viedi saimniekojot, iespējams ne tikai ietaupīt enerģiju un samazināt naudas tēriņus, bet arī padarīt sadzīvi ērtāku. Kā? To visu šoreiz apņemamies parādīt arī praktiski!

Aicinām piedalīties vienas dienas bezmaksas ekskursijā, lai paviesotos divos nozīmīgos energoefektivitātes tēmai veltītos objektos. Dienas pirmajā pusē apmeklēsim Ķeguma HES un tā Enerģētikas muzeja ekspozīciju “Elektroenerģētikas attīstība Latvijā“, kas sniedz ieskatu Latvijas enerģētikas vēstures liecībās – elektroenerģijas ražošanas, pārvades un sadales attīstībā, iepazīstinot ar Daugavas hidroelektrostaciju celtniecības vēsturi, darbību un attīstības tendencēm Latvijā. Tieši šeit 1939. gadā, iedarbinot pirmo Ķeguma spēkstacijas turbīnu, tika likts pamats Latvijas vienotas energosistēmas izveidei.

Savukārt  aplūkot vienas no jaunākajām un energoefektīvākajām patlaban tirgū pieejamajām tehnoloģijām, kā arī uzzināt par to lietošanas sniegtajām iespējām un ērtībām ikdienā varēs Elektrum Energoefektivitātes centrā Jūrmalā. Tajā ir iekārtota improvizēta mājsaimniecības vide, piemēram, virtuve, kur tiek veikti eksperimenti reālā laikā un vidē. Piedaloties centra ekskursijā ar papildināto realitāti, apgūsiet jaunas zināšanas, pārbaudīsiet savu erudīciju un savstarpēji sacentīsieties par zinošākā “Energoefektivitātes Guru” titulu. Plašāk par centru: https://static.elektrum.lv/eec/eecvirt/lv/tour.html.

Piedalīties aicināts jebkurš interesents, līdzi ņemot arī savu ģimeni. Jaunieši līdz 18 gadu vecumam ekskursijā aicināti doties kopā ar likumīgo pārstāvi. Aplūkojamās ekspozīcijas būs interesantas skolas vecuma bērniem (ne jaunākiem).

Dalība: BEZ MAKSAS. Tiek nodrošināts transporta pakalpojums (autobusa maršruts un iekāpšanas punkti tiks precizēti).

Pusdienas iekļautas.

Pieteikšanās līdz 19.jūnijam (ieskaitot). Detalizēta pasākuma programma un pieteikšanās, zvanot +371 26099521, vai e-pastā [email protected].

Izglītojoša lekcija / ekskursija tiek īstenota Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” (SEC) ietvaros. Tās mērķis ir ar dažādu iesaistošu aktivitāšu palīdzību veicināt skolēnu un sabiedrības izpratni par energoefektivitātes jautājumiem, kā arī vērst uzmanību uz izsvērtu enerģijas patēriņa paradumu ievērošanu ikdienā. Vairāk informācijas: http://www.trea.ee/sec/lv/.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Bīviņa
Projekta “SEC” sabiedrisko attiecību speciāliste
Vidzemes plānošanas reģions
Tālr.: +371 28674617,
E-pasts: [email protected]

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.