2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Pieminot Latvijas okupācijas dienu, Zemessardzes orķestris publicē video

Zemessardzes orķestris sagatavojis latviešu tautas dziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” video ierakstu, pieminot Latvijas Republikas okupācijas 80.gadadienu.

Dziesmas ierakstā piedalījušies Zemessardzes orķestra mūziķi: Luīze Krasta, Jānis Igaunis (balss), Inga Meijere (saksofons), Matīss Žilinskis, Gita Tarasova (taustiņinstrumenti), Arvils Rihards Bernāts, Ansis Klucis (ģitāra), Roberts Brants (basģitāra) un Valters Gotlaufs (sitaminstrumenti). Video uzņemts Ādažu poligonā. Video montāžu veicis Zemessardzes orķestra mūziķis un video mākslinieks Jānis Porietis.

Nacionālo bruņoto spēku Galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks kapteinis Andis Karelis izceļ tautas dziesmu nozīmi latviešu kultūrā un vēsturē. “Tautas dziesma vienmēr ir bijis mūsu tautas garīgais spēks pārdzīvot grūtos laikus, arī šo mūsu vēstures pusgadsimtu – gan izsūtītajiem, gan palikušajiem, gan arī tiem, kas bija spiesti doties bēgļu gaitās. Esmu lepns par Zemessardzes orķestra mūziķiem, no kuriem daudzi ir dzimuši Atmodas laikā vai jau atjaunotā Latvijā, tomēr ar visdziļāko cieņu un izpratni attiecas pret mūsu vēsturi un kultūru. Šo dziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” aranžējumu veidojuši visi iesaistītie mūziķi kopā, padarot skanējumu mūsdienīgu, bet vienlaikus saglabājot dziesmas emocionālo vēstījumu,” tā kapteinis Andis Karelis.

Dziedātāja Luīze Krasta atzīst: “Ir grūti iedomāties laikus, kad pat mākslā nevarēja izteikt savas patiesās izjūtas. Esmu dzimusi Atmodas laikā un okupācijas laiks manā ģimenē saistās ar latvietības un latviskās dzīves ziņas noliegumu. Tikai nejaušības pēc mana vecmāmiņa netika izsūtīta no Latvijas.”

Dziedātājs Jānis Igaunis aicina lepoties ar savu tautu un savu valsti, kā arī uzsver: “Man ir laimējies dzīvot valstī, ko mīlu, valstī, kur nav jābaidās, ka sava viedokļa vai uzskatu dēļ varētu tikt izsūtīts vai iznīcināts. Man ir iespējas veidot pašam savu likteni, kā vēlos, iespējas augt un pilnveidoties, izglītoties, redzēt pasauli un brīvi paust savus uzskatus. Diemžēl pirms 80 gadiem cilvēkiem šī iespēja tapa liegta. Celsim un veidosim mūsu valsti pēc labākās sirdsapziņas, paturot atmiņās arī mūsu valsts smagos brīžus, lai nekad nepieļautu to atkārtošanos!”

 

Zemessardzes orķestris dibināts 2011. gada 1. novembrī. Orķestra uzdevums ir Zemessardzes popularizēšana sabiedrībā, kā arī Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālā noformēšana. Pastāvēšanas gadu laikā Zemessardzes orķestris ir piedalījies arī dažādu pilsētu svētkos un sabiedriskos pasākumos. Zemessardzes orķestris koncertējis arī Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Vācijā, Ukrainā, ASV un Kanādā, sadarbojas ar Zemessardzes kori “Stars”, populāriem solistiem, kā arī ar Mičiganas gvardes 126. armijas orķestri, Kanādas Bruņoto spēku Centrālo orķestri un Spānijas Operacionālo kaujas nodrošinājuma spēku orķestri.

 

Latviešu tautas dziesma “Tumša nakte, zaļa zāle”

Saite uz video ŠEIT.

Ieraksta producente: Inga Meijere

Solisti: Luīze Krasta, Jānis Igaunis

Piedalās: Zemessardzes orķestra mūziķi – Inga Meijere, Matīss Žilinskis, Gita Tarasova, Arvils Rihards Bernāts, Ansis Klucis, Roberts Brants, Valters Gotlaufs

Diriģents, skaņu režisors: Andis Karelis

Video operatori: Jānis Porietis, Armīns Janiks

Video mākslinieks: Jānis Porietis

 

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Meijere

Latvijas Republikas Zemessardzes štāba

Vadības grupas

Sabiedrisko attiecību speciāliste