2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Policija aicina iedzīvotājus rūpēties par savu dzīvokļa drošību; Esi gudrāks par zagli

Kā liecina policijas prakse, tikai nelielu daļu no visām policijā reģistrētajām zādzībām no dzīvokļiem paveic mērķtiecīgi un profesionāli zagļi. Daudzos gadījumos zādzība bijusi veiksmīga tieši dēļ pašu īpašnieku vieglprātīgās attieksmes  – neaizslēgtas dzīvokļu durvis, neaizvērti logi, balkoni,  neizturīgas un vienkāršas ārdurvju slēdzenes. Lai pasargātu savu mājokli, policija aicina ievērot drošības pasākumus!

Policijas novērojumi liecina, ka zādzību skaits no mājokļiem palielinās rudens un ziemas mēnešos – novembrī, decembrī un janvārī. Tas saistīts ne vien ar tumšo laku, bet arī ar gada nogales svētkiem, kad iedzīvotāji mājokli atstāj nepieskatītu vai vienkārši kļūst neuzmanīgāki.

  • Aizslēdz sava mājokļa durvis un aizver logus!

Policija iesaka, pirms došanās prom no mājokļa, vienmēr aizvērt logus, neatstājot tos vēdināšanas režīmā. Vēdināšanas režīmā atstāts logs ir vienkārši atspiežams vaļā. Tas pats attiecas uz balkonu durvīm. Uz balkona nevajadzētu glabāt vērtīgas mantas – velosipēdus vai kādus citus braucamrīkus. Ja nav citas iespējas, tad šie transportlīdzekļi ir droši jāsaslēdz, jo kā liecina prakse, arī piektais stāvs nav šķērslis velosipēda zādzībai no balkona.

  • Vērtīgās mantas glabā seifā!

Ja mājās tiek uzglabāta skaidra nauda, dārglietas vai vērtīga elektronika, ir vērts padomāt par kvalitatīva seifa iegādi. Turklāt to jāpieskrūvē pie nesošās sienas vai grīdas. Ar speciālo līmi pielīmētu seifu zagļi noraus sevišķi ātri.

  • Parūpējies, lai mājokļa drošības sistēmas būtu tehniskā kārtībā!

Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas – videonovērošana, signalizācija, vienmēr jārūpējas, lai šīs sistēmas būtu darba kārtībā. Dažkārt policija novēro, ka mājokļos, kuros ierīkota videonovērošana, un izdarītas zādzības, kameras tehnisku iemeslu dēļ nav darbojušās, līdz ar to tiek apgrūtināta noziegumu atklāšana.

  • Palūdz kaimiņiem pieskatīt mājokli!

Zagļiem draudzīgi apstākļi rodas arī tad, kad dzīvokļa saimnieki nolemj doties kādā ilgstošākā ceļojumā vai dzīvoklī nedzīvo pastāvīgi. Šādos gadījumos ļoti svarīgi ir uzturēt labas attiecības ar uzticamiem kaimiņiem un lūgt uzraudzīt īpašumu. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka, apmēram puse zādzības nav notikušas dēļ tā, ka zādzību iztraucējuši kaimiņi.

  • Neaicini ciemos tikko iepazītas personas!

Viens no izplatītākajiem zādzību izdarīšanas veidiem ir zādzība, kas paveikta kopīgas alkohola lietošanas laikā ar nesen iepazītiem vai neuzticamiem personām. Tas nozīmē, ka mājoklī, rīkojot draudzīgu pasēdēšanu, īpašnieks kritiski nav izvērtējis personu loku, kuras uzaicinātas. Zādzības fakts nereti tiek atklāts tikai nākamā dienā, kad izgulēts alkohola reibums un konstatēts, ka līdz ar viesu pazušanu dzīvoklī pazudušas arī vairākas vērtīgas lietas.

Policija lūdz būt arī uzmanīgiem, laikā, kad dzīvoklī tiek ielaistas svešas personas, kuras kaut ko cenšas pārdot, kaut ko noskaidrot, vai kāda cita iemesla dēļ ir ielaistas dzīvoklī. Apdomājiet vai ir nepieciešamība svešas personas bez vajadzības laist dzīvoklī. Saruna var notikt caur durvīm, kāpņu telpā

Pamanot aizdomīgas personas un automašīnas, kurās iekšā esošās personas, iespējams, novēro svešus īpašumus, Valsts policija aicina nekavējoties ziņot policijai pa tālruņa numuru 110!

Uzziņai:

2019.gada 10.mēnešos Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā kopā reģistrētas 111 zādzības no dzīvokļiem :

  • Valmieras iecirkņa apkalpojamā teritorijā- 24 zādzības
  • Cēsu iecirkņa apkalpojamā teritorijā- 22 zādzības
  • Limbažu iecirkņa apkalpojamā teritorijā- 20 zādzības
  • Madonas iecirkņa apkalpojamā teritorijā-  13 zādzības
  • Valkas iecirkņa apkalpojamā teritorijā-  13 zādzības
  • Gulbenes iecirkņa apkalpojamā teritorijā-10 zādzības
  • Alūksnes iecirkņa apkalpojamā teritorijā-9 zādzības

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Vaskāne

VP Vidzemes reģiona pārvaldes

Vecākā speciāliste

Tālr. 20046620, 64202946

E-pasts: [email protected]

 

Informāciju sagatavoja:

Jānis Vehi
VP Vidzemes reģiona pārvaldes
Kārtības policijas biroja

Prevencijas grupas

vecākais inspektors
Tālr. 67014048, 26316090
E-pasts: [email protected]