2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Priekšlasījums par Kārli Ulmani

Smiltenes novada bibliotēka 13.novembrī plkst.12.00 aicina uz  rakstnieka, vēsturisku romānu autora  Jāņa Ūdra priekšlasījumu “Kārlis Ulmanis. Uzspiestie mīti, noklusētā patiesība” par Latvijas valsts prezidentu K.Ulmani un viņa lomu sarežģītajā Latvijas vēsturē. Pasākums veltīts Latvijas valsts simtgadei, un tas notiks Smiltenes novada bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas telpās Gaujas ielā 1 (Sporta hallē 2.stāvā). Īpaši aicināti vecāko klašu audzēkņi un pieaugušie.

Jānis Ūdris pusotru gadu desmitu strādājis par valsts oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” ārpolitikas redaktoru. Viņš daudzkārt intervējis Latvijas valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un citus Latvijas un ārvalstu politiskos līderus, pavadījis mūsu valsts prezidentus ārvalstu vizītēs, atspoguļojis galotņu sarunas Rīgā. Īpaši nozīmīgs Jāņa Ūdra veikums žurnālista amatā bija NATO Rīgas samita atspoguļošana 2006. gada nogalē.

J.Ūdris pauž striktu pārliecību, ka par savu valsti jācīnās jebkuros apstākļos, bet par savu rakstnieka misiju uzskata balto plankumu aizpildīšanu. Rakstnieku sarūgtina un satrauc vienpusīgi kategoriskie spriedumi par K.Ulmani un viņa lomu Latvijas sarežģītajā vēsturē. Priekšlasījumos rakstnieks balstās sava vēsturiskā romāna “Ulmanis. Lielā Kārļa testaments” tēzēs un faktos.

Uz rakstniekam visbiežāk uzdoto jautājumu – “Kur jūs ņemat faktus saviem vēsturiskajiem romāniem?”, Jānis Ūdris atbild emocionāli: “Es pieliecos un paceļu tos no zemes”. Rakstnieka pieredze rāda, ka lielākā daļa mūsu vēstures šķietami nezināmo faktu ir gluži vienkārši noklusēti – gan garajos okupācijas gados, kad to noteica okupantu ideoloģija un komunistiskā cenzūra, gan pat vēl tagad, gandrīz trīs gadu desmitus atkal neatkarīgā Latvijā. Rakstnieka ieskatā tas ir liels mūsu izglītības sistēmas, vēsturnieku un žurnālistu  parāds Latvijas tautai. Parāds, ko Jānis Ūdris cenšas mazināt ar savu daiļradi un uzstāšanos publiskajā telpā.

Rakstnieks J.Ūdris ir 7 grāmatu autors. Trīs no tām iekļautas Latvijas “TOP 100” grāmatu sarakstā: ”Zigrīda Meierovica trīs Annas”, “Ulmanis. Lielā Kārļa testaments” un Latvijas dzīvā vēsture tīņiem “Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē”.

Pasākuma organizators ir Smiltenes novada bibliotēka. Organizators var izdarīt foto un video uzņēmumus pasākuma norises vietā vai tuvākajā apkārtnē (tostarp pie ieejas). Ja Jūs ierodaties pasākuma vietā, Jūs apzināties, ka Jūsu attēls var tikt uzņemts un apstrādāts turpmākajiem publicitātes mērķiem. Organizators ir publiska institūcija, kurai ir pienākums informēt sabiedrību par publisku līdzekļu finansētām aktivitātēm. Organizators neapstrādās Jūsu personas datus, ja Jūs neatradīsieties pasākuma tuvumā.

Smiltenes novada bibliotēka
Tel.64772334, 26449145
[email protected]