2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Pusotrs tūkstotis bērnu izzina pārtikas ceļu, audzējot salātus

Pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “ZAAO” (ZAAO) Dabas un tehnoloģiju parks “URDA” (URDA) šajā mācību semestrī aicināja pirmsskolu pedagogus un pirmsskolēnus iesaistīties akcijā, kuras laikā bija iespēja izzināt salātu dzīves ciklu –  sējot, pētot un vērojot, kā izaug pašu sētie salāti.

Kopumā akcijā piedalījušās 43 pirmsskolas izglītības iestādes un to filiāles – tas ir 79 pirmsskolas izglītības grupas, kopā vairāk nekā 1550 pirmsskolēni no 20 ZAAO darbības reģiona novadiem.

Akcijas ietvaros bija veicami vairāki uzdevumi, kuru laikā bija jāaizpilda URDA vides izglītības pedagogu sagatavota darba lapa.

Akcijas uzvarētāju noteica URDA Facebook konta sekotāji. URDA Facebook kontā tika publicētas 68 bilžu kolāžas. 1.maijā tika saskaitīti “like” jeb īkšķi pie Facebook URDA konta galerijā ievietotajiem fotoattēliem, kopsummā to bija 2377.

Ar lielāko “like” jeb īkšķu skaitu  – 304, par balsojuma līderiem kļuva Salacgrīvas pirmsskolas izglītības iestādes „Vilnītis” filiāles Korģenē jaukta vecuma grupu “Pelēni”!, iegūstot 1.vietu un balvā apmaksātu izbraukuma nodarbību Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA”. Savukārt, ar 227 “like” jeb īkšķu skaitu, 2.vietu ieguva Limbažu novada Vidrižu pamatskolas pirmsskolas grupa “Taurenīši” – balvā Skudras Urdas mācību nodarbība pirmsskolas izglītības iestādē.

Akcijas mērķis bija veicināt bērnu izpratni par pārtikas ceļu – kur iegūstam pārtiku, cik daudz darba un līdzekļu nepieciešams tās ieguvei. Akcija lika aizdomāties par to, cik daudz pārtikas tiek izmests, radot neapsaimniekojamus pārtikas atkritumus un izniekojot patērētos resursus ražošanas procesos. Akcijas dalībniekiem bija iespēja saprast, kā tiek ietekmēts planētas klimats – ražojot un audzējot produktus, tos iepakojot un pārvadājot, lai tie nokļūtu veikala plauktā un pēc tam pie pircēja – patērētāja. Ne vienmēr mums vajadzīgais ir jāpērk veikalā, mēs varam saražot paši – audzējot piemājas dārziņā vai mājās uz palodzes!

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste