2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

RAAC “Daibe” izveidota saules elektrostacija

Reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā (RAAC) “Daibe” pašvaldību atkritumu apsaimniekotājs SIA “ZAAO” (ZAAO) ekspluatācijā nodevis Saules elektrostaciju – paneļu parku. Plānots, ka izveidotais saules enerģijas parks gadu laikā saražos aptuveni 10% no poligona patēriņam nepieciešamās elektroenerģijas.

RAAC “Daibe” attīstības vadītājs Mārtiņš Niklass: “RAAC “Daibe” vēl vairāk izmantosim atjaunīgos energoresursus. Līdz šim jau nodrošinām nepārtrauktu poligona biogāzes ieguvi un izmantojam to siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai, tagad izmantosim arī saules paneļus elektroenerģijas ražošanai. Svarīgi, ka elektroenerģijas ražošana no saules nerada CO2 piesārņojumu atmosfērā. Uzstādītā jauda, ko potenciāli var saražot stundā ir 50 kWh.”

Plānotā saražotā elektroenerģija gadā sasniedz 247 000 kWh (aptuveni 80 mājsaimniecību patērētā elektroenerģija gadā, pie elektrības patēriņa ap 250kWh/mēnesī). Uzstādīto saules paneļu lietderīgā garantētā efektivitāte paredzēta ne mazāk kā 20 gadus, pēc šī perioda elektroenerģijas ražošana turpināsies ar mazāku jaudu.

Projekta realizētājs SIA “AJPower” izvēlēts publiskā iepirkumā. Projekta kopējās izmaksas ir 55 000 eiro.

Saules elektrostacija – paneļu parks tiks iekļauta arī vides izglītības mācību saturā jaunajā mācību gadā, stāstot dažādu vecumu interesentiem par atjaunīgo energoresursu ieguvi.

RAAC “Daibe” atrodas Pārgaujas novadā, izveidots 2004.gadā. Tajā norit atkritumu apstrāde un apglabāšana atbilstoši Eiropas Savienības un Latvijas Republikas likumdošanas prasībām videi draudzīgā veidā. RAAC sadarbībā ar Dabas un tehnoloģiju parku “URDA”, kas atrodas līdzās, piedāvā izziņas braucienus dažādām interesentu grupām, lai palīdzētu izprast, cik un kāda veida atkritumi Ziemeļvidzemē tiek radīti un kādi apstrādes procesi ar tiem tiek veikti.

 

 Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste