2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Reģionālajos pasākumos kliedē ārstu stereotipus par E-veselību

Nacionālā veselības dienesta (NVD) speciālisti turpina aktīvi tikties ar ārstiem reģionos, lai pārrunātu E-veselības ieviešanas gaitu un kliedētu stereotipus, kuru dēļ liela daļa ģimenes ārstu nesteidz slēgt līgumus un uzsākt sistēmas lietošanu vēl pirms obligāti noteiktā termiņa. Marta otrajā pusē tikšanās ar ārstiem notika Ventspilī, Kuldīgā, Gulbenē, Rēzeknē, kā arī citviet, un tās norisināsies vēl visu aprīli.

Pārrunājot ar klātesošajiem ārstiem gan E-veselības aktualitātes, gan apzinot līgumu slēgšanas kavējošos iemeslus, tika secināts, ka bieži vien tam par pamatu ir pieņēmumi vai spriedumi, kas par E-veselības lietošanu no ārstu puses veikti vēl sistēmas testēšanas posmā. Piemēram, par sistēmas funkcionalitātēm, kas jau ir pilnveidotas atbilstoši lietotāju ieteikumiem.

Skaidrojot aktuālo situāciju, NVD speciālisti uzsvēra, ka E-veselības sistēma tiek nepārtraukti pilnveidota, uzklausot un izvērtējot profesionāļu, kuri jau uzsākuši E-veselības izmantošanu, praktiskos ierosinājumus.

Tikšanās laikā arī tika kliedētas ārstu bažas, ka darbs E-veselības sistēmā nozīmētu ikdienā vienlaikus izmantot vairākas sistēmas. NVD skaidroja, ka mediķiem tiek nodrošināta izvēles iespēja – izmantot E-veselības portālu vai savu līdz šim lietoto programmatūru, kas pielāgota darbam ar E-veselības sistēmu, tādējādi turpinot darboties ierastajā vidē. NVD turpina aktīvu darbu ar ārējo sistēmu izstrādātājiem, lai nodrošinātu ikvienas E-veselības funkcionalitātes sadarbspēju ar ārstniecības iestāžu izmantotajām programmām, kas ir viens no ārstu puses minētajiem iemesliem ātrākas E-veselības lietošanas uzsākšanai.

Tāpat ārsti tika informēti par jaunumiem E-veselības pakalpojumu klāstā – iespēju izrakstīt e-darbnespējas lapu ar nākamās dienas datumu, izrakstīt e-nosūtījumus un sagatavot rezultātus, iespēju izmantot PREDA reģistru (ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistru) u.c., tajā skaitā, ka no februāra beigām pacienti var elektroniski pārreģistrēties pie cita ģimenes ārsta, ja konkrētais ārsts ir uzsācis E-veselības lietošanu.

Pasākumu laikā tika atgādināts, ka līdz šā gada 1. jūlijam ģimenes ārstiem savu pacientu medicīnas pamatdatu (alerģiju, aktuālo diagnožu, medicīnas ierīču u.c.) norādīšana E-veselības sistēmā vēl ir brīvprātīga, taču pēc minētā datuma šīs informācijas ievadīšana sistēmā ir noteikta kā obligāta.

Klātesošie ārsti arī atzinīgi novērtēja iespēju saņemt atbalstu E-veselības lietošanas jautājumos, ne tikai sazinoties ar E-veselības lietotāju atbalsta dienestu, bet arī vēršoties NVD reģionālajās nodaļās, kurās apmācīti darbinieki nodrošina ārstiem atbalstu sistēmas lietošanas uzsākšanā.

Jau ziņots, ka noslēgto līgumu skaits par E-veselības lietošanu ar ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm pakāpeniski pieaug. Tā, piemēram, visvairāk līgumu ar ārstiem šobrīd ir noslēgts Rīgas reģionā, kam tuvu seko Vidzemes reģions, savukārt mazāk aktīvi ārsti ir Latgales reģionā. Ja noslēgto līgumu skaitu vērtē sadalījumā pēc ģimenes ārstu un ārstu-speciālistu praksēm, tad vērojams, ka ārsti-speciālisti izmanto E-veselību divas līdz pat trīs reizes aktīvāk nekā ģimenes ārsti.

Informāciju sagatavoja:
Agnese Jasenoviča
Nacionālā veselības dienesta
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Tālr.: 67043787