2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Reirs: Par bērnu drošību jādomā ne tikai Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā

Piektdien, 1. jūnijā, arī Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Bērniem veltīta diena dažādās valstīs tiek atzīmēta dažādos datumos. Tās aizsākumi meklējami 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Kopš 1950. gada Starptautisko bērnu aizsardzības dienu lielā daļā pasaules valstu atzīmē 1. jūnijā.

Kopš 2007. gada, kad papildināts likums “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, arī Latvijā 1. jūnijs ir oficiāli atzīmējamā diena. Katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību. Situācijās, kad konstatēti bērnu tiesību pārkāpumi, ir pienākums ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai.

„Šī diena ir labs brīdis, kad mums visiem būtu nopietni jāaizdomājas par bērnu drošību. Visplašākajā nozīmē – sākot ar drošību uz ielas un beidzot ar emocionālo drošību un drošību pret vardarbību. Diemžēl par drošību, arī bērnu drošību, mūsdienās cilvēki aizdomājas tikai tad, kad nelaime jau ir atnākusi. Klāt vasara – bērnu brīvdienas. Aicinu kopā ar bērniem, vecvecākiem, lieliem un maziem radiniekiem atkārtot gan drošības noteikumus mājās, skolā, peldvietās un uz ūdens, gan uz ceļiem un gājēju pārejām. Un pievērst īpašu uzmanību, ja pamanīts kāds bērns bez pieaugušo uzraudzības. Tikai kopā mēs varam nodrošināt bērnu drošību,” uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs.

Un vēl daži interesanti skaitļi un fakti:

– Ikvienam bērnam, kas ir spējīgs formulēt savu viedokli, jānodrošina tiesības brīvi to paust visos jautājumos, kas viņu skar, turklāt bērna viedoklim jāpievērš pienācīga uzmanība atbilstoši bērna vecumam un brieduma pakāpei.

– Bērnam pašam un citām personām ir tiesības vērsties pēc palīdzības bērna tiesību aizsardzības institūcijās un citās valsts un pašvaldību institūcijā. Tāpat Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir iekļauti principi bērna aizsardzībai no smēķēšanas, alkoholisko un enerģijas dzērienu ietekmes.

– Lai gan likums jau 20 gadus aizliedz bērnu fizisku sodīšanu jebkuros apstākļos vai situācijās, būtiska daļa sabiedrības attaisno epizodisku fiziska soda pielietošanu pret bērnu.

– No 2018. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsts tiek maksāts līdz bērna 20 (agrāk – līdz 19) vecumam, kamēr iegūst vidējo vai profesionālo izglītību (arī tad, ja saņem stipendiju).

– No 2018. gada 1. marta tiek nodrošināta lielāka finansiālā atbalsta sniegšana ģimenēm, kurās ir ne mazāk par diviem bērniem, un papildus esošajai ģimenes valsts pabalsta sistēmai darbojas jauns atbalsta mehānisms – piemaksa. Piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par divu un vairāk bērnu no viena līdz 20 gadu vecumam audzināšanu apmērs par diviem bērniem ir 10 eiro mēnesī, par trīs bērniem – 66 eiro mēnesī. Par katru nākamo bērnu piemaksas apmērs būs par 50 eiro mēnesī lielāks.

– Lielākoties sabiedrībā valda uzskats, ka bērnam ir tikai tiesības, tomēr Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir atsevišķa nodaļa, kas uzsver arī bērna pienākumus.

Informāciju sagatavoja:
Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists, 64331829, [email protected]