2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Rimi, Valsts policija un Pašvaldības policija kopā ar populāriem influenceriem radījuši īpašu #paliecmājās aicinājumu jauniešiem

Fiziskā distancēšanās ir visefektīvākais veids, kā ierobežot Covid-19 izplatību, tomēr ne visās sabiedrības grupās aicinājums #paliecmājās ir sadzirdēts. Lai mudinātu jauniešus atturēties no pulcēšanās un ievērot pašizolāciju, veikalu tīkls Rimi kopā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju radījis īpašus videoklipus – aicinājumus jauniešiem. Tajos jauniešu auditorijas influenceri Evelīna Pārkere, Nils Jansons, Emīlija Sama, Luīze Šlihta un Gatis Kondrāts asprātīgā veidā aicina savus vienaudžus ievērot piesardzību Covid-19 izplatības laikā, paliekot mājās un tādējādi pasargājot sevi, savus draugus un tuviniekus.

Ārkārtējās situācijas laikā par sabiedrisko kārtību rūpējas Valsts policija, rūpīgi pārbaudot noteikto aizliegumu un ierobežojumu ievērošanu. Kā liecina policijas darbinieku novērojumi, lielākā daļa to, kuri ignorē aicinājumu #paliecmājās, ir gados jauni cilvēki, kuri joprojām turpina pulcēties, bieži vien neievēro 2 metru distanci, tādejādi pakļaujot riskam tuviniekus un draugus.

“Veicot ārkārtējās situācijas ierobežojumu kontroli šajā laikā, esam novērojuši, ka bieži tieši jaunieši ignorē vai bezrūpīgi attiecas pret noteiktajiem ierobežojumiem, īpaši pulcēšanos. Viņiem, iespējams, šķiet, ka slimība viņus neskars, jo ir jauni un veseli, un šie draudi ir kaut kur tālumā. Ikvienam ir jāsaprot, ka ierobežojumu galvenais mērķis ir neizplatīt vīrusu un pasargāt līdzcilvēkus no smagām sekām. Tikšanās ar draugiem var taču pagaidīt kādu laiku, šis ir brīdis, kad visiem ir jābūt atbildīgiem, lai pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties ikdienas gaitās,” norāda Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Arī Pašvaldības policijas novērojusi, ka noteiktie naudassodi par fiziskās distancēšanās neievērošanu un pārkāpumiem neattur jauniešus no tikšanās mazākos vai lielākos bariņos, kopīga lielveikalu apmeklējuma, ciemošanās un pastaigām, ignorējot noteikto divu metru distanci. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par ārkārtējās situācijas ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu fiziskām personām draud naudas sodu pat līdz 2000 eiro.

“Saskarsmē ar jauniešiem redzam, ka daudzi lielāku uzmanību pievērš nevis pašiem ierobežojumiem, bet tām lietām, kas nav aizliegtas. Piemēram, ir redzamas jauniešu kompānijas, kur lielāks bariņš ir nosacīti sadalījušies pārīšos un formāli ievēro divu metru distanci, taču realitātē atpūtas laikā mijiedarbība notiek starp visiem jauniešiem bariņā. Uz atļautajām darbībām jāskatās kā uz izņēmumiem, nevis kā uz savdabīgas spēles noteikumiem. Šis nav brīdis, kad meklēt loophole noteikumos, lai satiktos ar draugiem dzīvē. Jo rūpīgāk ievērosim fizisku distancēšanos tagad, jo agrāk pienāks tā diena, kad atkal varēs brīvi izklaidēties. Mēs taču negribam pavadīt vasaru četrās sienās, jo aprīlī bijām pārāk nepacietīgi, vai ne?” jautā Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Jaunieši nepazīst dzīvi bez socializēšanās, tāpēc fiziskā distancēšanās var šķist kā prasība atteikties no savstarpējas saziņas. “Ar šiem video vēlamies atgādināt jauniešiem, ka #paliecmājās attiecas uz visiem, arī viņiem. Tas patiešām ir nopietni: palikt mājās nozīmē atrasties mājās un laiku pavadīt ģimenes lokā, draugus satiekot attālināti. Jauniešiem nereti piemīt maldīga sajūta – esmu jauns, ar mani jau nekas nenotiks. Taču šeit nav runa tikai par savu pašsajūtu, bet arī par līdzcilvēku drošību. Šis ir laiks, kad atbildīgi jāizturas visiem, lai visa sabiedrība pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties normālā ikdienas dzīvē,” norāda Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. 

 

Regīna Ikala

Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja