2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Rozā akcija pie Saeimas

Rīt, 2017.gada 16.maijā krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība VITA rīkos Rozā akciju pie Latvijas Republikas Saeimas ēkas Jēkaba ielā 11.

Akcijas mērķis ir katram politiķim un ierēdnim, kas no rīta dosies uz darbu, rokās iedot rozā vēstuli ar aicinājumu apzināties situāciju krūts vēža ārstēšanā, īpaši metastātiska krūts vēža pacienšu vidū un rīkoties, reāli ar savu rīcību atbalstot t.s. Onkoloģijas plāna ieviešanu.

Onkoloģijas slimību diagnostikas un ārstēšanas programma 2017. – 2020.  gadam tika izstrādāta, un Saeimas deputāti vienbalsīgi ir atzina tās nepieciešamību, turklāt Eiropas Komisija pieļāva finanšu piesaisti uz budžeta deficīta rēķina, tomēr šī nauda joprojām nav nonākusi pie onkoloģijas pacientiem, kaut arī gads jau ir pusē.  Jaunā nodokļu reforma liecina, ka labi iesāktais var palikt nepabeigts.

Irina Januma, Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības “Vita” vadītāja, krūts vēža paciente: “2016. gadā no krūts vēža nomira 456 sievietes. Nāve ir dzīves daļa, to mēs visi zinām, bet traģiski ir apzināties, ka daļa no šīm sievietēm, mātēm, sievām, meitām būtu varējušas dzīvot, ja vien viņām valsts apmaksātu efektīvākus krūts vēža medikamentus.

Neskatīsimies un bagātajām Eiropas valstīm, bet atbildiet man, kāpēc Igaunijā un Lietuvā, mūsu kaimiņvalstīs ar līdzīgu ekonomisko situāciju, sievietēm, kurām ir metastātisks krūts vēzis, ir iespēja saņemt labākos iespējamos medikamentus? Viņām ir krietni lielākas iespējas dzīvot ilgāk, nekā sievietēm līdzīgā situācijā Latvijā!”.

Rozā akcija pie LR Saeimas sāksies plkst. 8`30 un ilgs līdz plkst. 10`00. Līdzīga akcija notiks 2017.gada 18.maija rītā pie LR Ministru kabineta.

Akcijas ietvaros Atklāto vēstuli visiem politiķiem un ierēdņiem dalīs 2 sievietes simboliskos, krāšņos rozā tērpos.

Plašāka informācija pie Irīnas Janumas, e-pasts: [email protected], tālrunis: 29462810.