2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Sadalītas medaļas Latvijas Skolu ziemas Olimpiskajā festivālā

Latvija skolu jauniešu lielākās ziemas sporta veidu sacensības notika  1. un 2. martā Ērgļos un Viešūra kalnā, kur 4. – 12. klašu jaunieši sacentās 13 individuālajās un komandu disciplīnās.

Ziemas festivāls ir balstīts uz Olimpiskajām vērtībām, godīgu cīņu un draudzību. Ziemas festivāla organizatorisko vadību nodrošināja Latvijas Sporta federāciju padome sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju, Ērgļu novada pašvaldību, sporta veidu federācijām un  Viešūra kalnu.

Lielāko dalībnieku skaitu sacensībām bija pieteikušas Rīgas angļu ģimnāzija, Jelgavas 4. vidusskola un Rīga vācu ģimnāzija – katra ap 50 skolēnu. Populārākās no sporta disciplīnām – distanču un kalnu slēpošana, kā arī ragaviņu sports. No Smiltenes novada viskuplāk pārstāvēta bija Grundzāles pamatskola ar 25 dalībniekiem. Piedalījās arī Blomes pamatskolas un Smiltenes vidusskolas sportisti.

Lai arī daudzviet Latvijā jau jūtams pavasaris, Ērgļos un Viešūra kalnā  bija gan sniegs, gan ledus, un sacensības varēja notikt.

LSFP prezidents Einars Fogelis teica: 
“Svarīgākais Ziemas festivāla mērķis – jebkuram skolēnam, arī bez profesionālām iemaņām sporta veidos, ļaut piedalīties un sajust, cik plašas un dažādas ir iespējas būt fiziski aktīviem arī ziemā un gūt no tā prieku.” Tieši tāpēc sacensību sportiskās programmas daļu Ziemas festivālā jau tradicionāli papildina dažādi citi pasākumi, tajā skaitā – dīdžeju konkurss un Kendama programma.

Noteica Ziemas festivāla dīdžeju 2019
Sadarbībā ar Rīgas Dīdžeju skolu jau tradicionāli notika konkurss Latvijas Skolu ziemas Olimpiskā festivāla dīdžejs 2019, kurā labāko no astoņiem finālistiem  noteica Ziemas festivāla dalībnieki un apmeklētāji Viešūra kalnā. Uzvarētājam galvenā balva – Native Instruments Maschine Mikro MK2, taču trim labākajiem – iespēja uzstāties festivāla diskotēkā Ērgļu Saieta namā 1. martā. Šo godu nopelnīja arī Grundzāles pamatskolas dīdžejs Gustavs Ronalds Melbārdis.

Papildus ikviens sacensību dalībnieks varēja piedalīties paraugdemonstrējumos divos mazāk zināmos ziemas sporta veidos – sniega volejbolā un disku golfā. Lai arī šīs disciplīnas netika ieskaitītas skolu kopvērtējumā, dalībnieki varēja izcīnīt medaļas.

Disku golfā piedalījās arī Grundzāles pamatskolas komanda. Neskatoties uz to, ka grundzāliešiem bija jaunākā komanda, viņiem veicās labi. Pie medaļām tikt gan neizdevās. Toties tika iegūta vērtīga pieredze, lai gatavotos nākošā gada sacensībām. Komandā spēlēja Kitija Abula, Ginta Ābeltiņa, Estere Zeibote, Haralds Zeibots un Kristians Markuss Zazerins.

Interesanti, ka šis panākums gūts sīvā cīņā ar bijušā Valkas rajona skolām. Otrā vieta Jāņa Cimzes Valkas ģimnāzijai un trešā vieta Blomes pamatskolai. Daudz no godalgoto trijnieka neatpalika Rīgas Valdorfa skola.

Grundzāliešiem veiksmīgs sacensību sākums arī ragaviņu braukšanas stafetē kur 17 komandu konkurencē 7.-9.klašu grupā izdevās tikt pusfinālā. Pusfinālā notika trīs braucieni katrā pa 3 komandām. Savā pusfināla braucienā otrā vieta, ar ko nepietika, lai tiktu finālā, kurā sacentās trīs ātrākās skolas.

Prieks par kaimiņu- Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas komandas uzvaru ragaviņu braukšanas stafetēs.  Gaujienas komandā startēja vairāki Smiltenes BJSS vieglatlētikas un orientēšanās grupu audzēkņi. Otrajā vietā Strenču vidusskolas ragaviņu braucēji.

Grundzāliešiem pirmo reizi sacensību vēsturē bija arī 3×3 hokeja komanda. Tajā spēlēja Matīss Kalniņš, Edvards Ķesteris un Markuss Artūrs Ozols. Cīņā par piekto vietu piekāpāmies Strenču novada vidusskolas komandai.

Rezultāti:
HOKEJS 3×3
1.vieta – Rīgas Angļu ģimnāzija
2.vieta – Jelgavas 4.vidusskola
3.vieta – Rīgas Imantas vidusskola
4.vieta – Mālpils novada vidusskola
5.vieta – Strenču novada vidusskola
 6.vieta – Grundzāles pamatskola

Uz vismaz  bronzas medaļām cerējām  lielajā skolu stafetē, kurā no katras skolas piedalījās 12 dalībnieki un risinājās pēc piedzīvojumu sacensību noteikumiem. Šoreiz gan tās izvērtās laimes spēlē.   Sāpīgā ceturtā vieta. 3.vietai zaudējām tikai 25 punktus, kas bija trīs precīzu hokeja metienu vērtībā. Diemžēl kontrolpunkts, kurā bija jāveic hokeja metieni mazajos vārtos bija novietots citā stāvlaukumā kā iezīmēts kartē un tā meklējumiem laika vairāk nebija (kontrollaiks viena stunda).

Interesanti, ka arī Kendama kontrolpunkts, kas kartē bija iezīmēts basketbola laukumā pie bijušā tehnikuma ēkas atradās citā vietā, nekā iezīmēts kartē-pavisam citā pilsētas pusē.  Šo kontrolpunktu  netīšām, pateicoties iesācēju veiksmei,  atrada tikai Jelgavas 4. vidusskolas komanda, nopelnot tajā 100 punktus.

1.vieta – Madonas Valsts ģimnāzija
2.vieta – Valdorfskola
3.vieta – Jelgavas 4.vidusskola
4.vieta – Grundzāles pamatskola
 5.vieta – Vestienas pamatskola

Divi grundzālieši iegūst balvas Latvijas Olimpiskās Komitejas interaktīvās mobilās aplikācijas “OLIMPISMA ABC” konkursā.

Atzīmējot Latvijas simtgadi, Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ikvienam interesentam piedāvā mūsdienīgu veidu, kā iepazīties ar Olimpiskajām vērtībām, vēsturi, Latvijas sportistu biogrāfiju un rezultātiem Olimpiskajās spēlēs, prezentējot mobilo aplikāciju “Olimpisma ABC”.

Mūsdienu laikmetā bez modernajām tehnoloģijām iztikt nevar un dažādas mobilās aplikācijas ir kļuvušas par ikdienas sastāvdaļu”, atzīst LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. “Mobilā aplikācija “Olimpisma ABC” ir mūsu, Latvijas Olimpiskās komitejas dāvana ikvienam interesentam Latvijas simtgadē. Tā kalpos par mūsdienīgu un atraktīvu zināšanu apguves veidu par Olimpisko kustību un tās vēsturi, vienlaikus veicinot Olimpisko vērtību un sporta popularizēšanu Latvijas jauniešu vidū.”

Aplikācija sevī ietver informāciju un faktus par Olimpisko sporta veidu vēsturi, kā arī visu Latvijas sportistu biogrāfijas un sasniegumus Olimpiskajās spēlēs, sākot ar V Olimpiādes spēlēm Stokholmā 1912.gadā līdz pat Phjončhanas ziemas Olimpiskajām spēlēm 2018.gadā.

Aplikācija nav tikai informācijas iegūšanas kanāls, bet ikvienam jau šobrīd ir iespēja pārbaudīt arī savas zināšanas par Olimpisko kustību, Olimpiskajām spēlēm un Latvijas sportistiem dažādos interaktīvos testos, kā arī tikt pie vērtīgām balvām piedaloties konkursos.

No pareizo atbilžu iesniedzējiem Ērgļos tika izlozēti seši Olimpiskās mugursomas ieguvēji.
Viņu vidū arī divi grundzālieši Zanda Stabiņa (Ērgļos pārstāvēja Valmieras dizaina  un mākslas vidusskolu) un  Ģirts Harkins ( Grundzāles pamatskola).

Informāciju iesūtīja: Māris Stabiņš
Informācijas avots: lsfp.lv