2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Saeima vienbalsīgi atbalsta likumprojekta sagatavošanu pasažieru pārvadājumiem pēc pieprasījuma

2020. gada 17. decembrī Vidzemes plānošanas reģiona rosinātais priekšlikums par iespēju veikt pasažieru pārvadājumus pēc pasažieru pieprasījuma ir saņēmis vienbalsīgu atbalstu Saeimā. Deputāti ir uzdevuši Ministru Kabinetam līdz 2021. gada 30. novembrim iesniegt Saeimai likumprojektu, kas paredz pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu pēc pasažieru pieprasījuma.

Guna Kalniņa-Priede, Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja: “Esam gandarīti par Saeimas deputātu vienprātīgo lēmumu. Līdz ar šo varam uzskatīt, ka sabiedriskā transporta nozare kļūst atvērtāka jauniem un inovatīviem risinājumiem. Kā idejas iniciatori noteikti sekosim līdzi likumprojekta izstrādes procesam.”

VPR iniciatīvu atbalstīja Saeimas deputāts Ainars Latkovskis, iesniedzot priekšlikumu   Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, kas sagatavoja grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā.   Priekšlikumu  vienbalsīgi atbalstīja 82 klātesošie Saeimas deputāti.

Jau iepriekš vēstījām, ka vairākkārtīgi aicinājām sabiedriskā transporta jomas pārstāvjus, tostarp nozares ministriju vērtēt iespēju iekļaut transportu pēc pieprasījuma pakalpojumu sabiedriskajā pasažieru pārvadājumu sistēmā.

Valsts līmeņa diskusijas tika iniciētas, ņemot vērā Eiropas Savienības pilotprojekta rezultātus – ar transportu pēc pieprasījuma 11 mēnešu laikā divās Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību teritorijās tika pārvadāti 2777 pasažieri, veicot 1277 reisus. Sniegtais pakalpojums saņēma lielu vietējo iedzīvotāju atbalstu un tika uzskatīts par vienīgo iespēju saglabāt mobilitāti vietās, kur sabiedriskais transports kursēja reti vai nebija pieejams vispār un iedzīvotāju rīcībā nebija privātā transportlīdzekļa. Īpaši sarežģīta situācija ir Vidzemes pierobežā, taču sarunās atzīts, ka līdzīga problēma ir arī citos reģionos.

 

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, [email protected], mob.t. 29477997

Informāciju sagatavojusi:

Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja