2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sākas pieteikšanās pirmajam atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatonam “DaibeZero”

Šā gada 1. decembrī sākas pieteikšanās Latvijā pirmajam atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatonam “DaibeZero”. Komandu pieteikumus iespējams iesniegt līdz 2021. gada 17. janvārim.

 

Pasākumu organizē SIA “ZAAO” kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, A/S “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju jauniem uzņēmējiem, zinātniekiem un vides entuziastiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā trim atkritumu veidiem – riepām, stikla šķiedras atkritumiem un no atkritumiem iegūstamajam kurināmajam (NAIK).

Hakatona norise plānota 2021. gada 20. un 21. februārī reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā (RAAC) “Daibe” un Vidzemes olimpiskajā centrā.

 

Pasākuma organizatori vērš uzmanību, ka atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoms ir būtiski jāsamazina un jāpalielina to pārstrādes īpatsvars. Latvijā atkritumu pārstrādē joprojām ir brīvas nišas, lai varētu domāt par jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošanos. Lai hakatona rezultātā komandām izdotos radīt un īstenot atkritumu pārstrādes idejas jaunu izejvielu vai materiālu radīšanai, ir piesaistīta spēcīga mentoru komanda, kura ar savām zināšanām un pieredzi komandām sniegs atbalstu gan komandu veidošanā, gan projektu vadībā, gan materiālzinātnē, tāpat arī prototipēšanā, ideju komercializēšanā un komunicēšanā.

Labākās idejas paredzēts iesniegt Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai tālākai attīstīšanai. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam tiks piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”.

 

Hakatona balvu fonds – 10 000 eiro.

 

Pasākuma nolikums un pieteikšanās mājaslapā www.daibezero.lv. Komandās aicināti līdz 6 cilvēkiem, maksimālais komandu skaits – 10.

 

Potenciālajām komandām, pēc iepriekšēja pieteikuma, 12.decembrī būs iespēja apmeklēt arī RAAC “Daibe”, lai klātienē novērtētu pārstrādei pakļaujamo materiālu veidu, apjomu un uzdotu interesējošos jautājumus.

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir A/S “AJ Power Recycling”. Hakatonu atbalsta Valmieras Attīstības aģentūra, Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull, Loftbergs, Grosbergs un citi.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste