2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sākoties sezonai, policija aicina rūpēties par velosipēdu drošību

Sākoties velosezonai, policija aicina velosipēdu īpašniekus rūpēties par savu velosipēdu drošību. Saskaņā ar policijas rīcībā esošo informāciju, velosipēdu zādzības lielākoties notiek tieši pavasarī un vasarā, kad velosipēds intensīvi tiek izmantots kā pārvietošanās līdzeklis ikdienā.

Policija aicina ievērot velodrošības pamatprincipus:

Reģistrē! Pērkot jaunu velosipēdu, uzreiz pēc iegādes, reģistrējiet to Ceļu satiksmes drošības direkcijas mājas lapā e.csdd.lv, e-CSDD mobilajā aplikācijā vai klientu apkalpošanas centros. Tas ir nepieciešams, lai velosipēda zādzības gadījumā policijai būtu meklēšanai nepieciešamā informācija, kā arī, atrodot zagtu velosipēdu, varētu noskaidrot tā likumīgo īpašnieku. Pirms lietota velosipēda iegādes, veiciet rāmja numura pārbaudi CSDD mājas lapā, lai noskaidrotu, vai jūsu noskatītais nav reģistrēts kā nozagts velosipēds.

Vienmēr saslēdz! Atstājot velosipēdu bez uzraudzības – tas jāsaslēdz. Lielākoties gadījumu bez uzraudzības atstāta velosipēda zādzība notiek 2 – 20 minūšu laikā, tādēļ, ieskrienot mājās vai veikalā kaut tikai „uz piecām minūtēm“, vienmēr to jāsaslēdz. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aptuveni 70% no aizvadītā gadā Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā reģistrētām zādzībām, ir bijušas iespējamas dēļ pašu īpašnieku vieglprātības un neuzmanības. Tipiskās  velosipēdu zādzības vietas ir daudzdzīvokļu māju kāpņu telpas, dažādas publiskas vietas, kā arī neaizslēgtas vai viegli uzlaužamas būves (garāžas, šķūņi).

Saslēdz droši! Iegādājies kvalitatīvu velosipēda saslēgu. Par visdrošāko tiek uzskatīta U-veida slēdzene. Lietojot U-veida saslēdzēju, tas jāsaslēdz pēc iespējas zemāk pie rāmja un ar atslēgas caurumu uz zemi, lai zaglis to nemēģinātu atmūķēt. Velosipēdu jāsaslēdz ne tikai ar pašu velosipēdu, bet arī pie stacionāra objekta, velo novietnē, pie koka, staba vai citiem objektiem, kas neļauj velosipēdu nozagt. Vienmēr rūpīgi novērtējiet, vai objekts, pie kā pieslēdzat velosipēdu, ir drošs pret salaušanu, deformāciju un pārvietošanu. Arī pārvadājot velosipēdu uz automašīnas velo turētāja, pieslēdz velosipēdu pie velo turētāja. Svarīgi atcerēties, ka arī saslēgtu velosipēdu nevajag atstāt ilgstošu laika posmu bez uzraudzības, it īpaši nakts laikā vai slikti pārredzamā vietā, jo arī saslēgs negarantē 100% drošību. Velosipēda saslēgšana vairāk kalpo kā zādzības izdarīšanu kavējošs faktors, jo likumpārkāpējs prioritāri izvēlas viegli un ātri iegūstamu objektu.

Glabā drošībā! Uzglabājot velosipēdu mājās (šķūnītī, garāžā, pagrabā), iesakām pārliecināties, ka šīs telpas ir aizslēgtas ar drošām slēdzenēm. Drošības labad, arī glabājot telpās, velosipēdu saslēdziet pie kāda stacionāra objekta. Nav ieteicams velosipēdu glabāt uz balkona, jo zaglis var kāroto mantu nolūkot un nozagt, pat neiekļūstot telpās. Noņemiet no velosipēda visus tā aksesuārus, kurus uzskatāt par vērtīgiem, jo tie var pievilināt zagli. Neatstājiet savas personīgās mantas velogroziņos vai velosomas.

Sagatavoja:
Sintija Gulbe
Valsts policijas
Vidzemes reģiona pārvaldes
Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas
vecākā inspektore
www.vp.gov.lv
www.manadrosiba.lv