2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sāks video sveiciena kaimiņu tautām simtgadē uzņemšanu

Šo trešdien, 23.08., saullēktā plkst. 6:07 pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas ierībināsim Latvijas institūta akciju “Baltijas simtgades ceļš”, kas iecerēts kā visas tautas veltījums Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas valstu simtgadēm.

“1989. gada 23. augustā, apliecinot savu brīvības garu un nosodot Molotova-Ribentropa paktu, trīs Baltijas tautas sadevās rokās Baltijas ceļā un visai pasaulei nosūtīja šo svarīgo vēsti. Mēs atguvām neatkarību, pateicoties savai vienotībai, un šodien vēlamies pateikties saviem kaimiņiem un Somijai, ka drīzumā varēsim svinēt savu valstu simtgades un paši saviem spēkiem veidot nākamos mūsu valstiskuma simt gadus,” stāsta Latvijas institūta direktore Aiva Rozenberga.

Akcijas mērķis ir radīt neparastu apsveikumu kaimiņiem viņu valstu simtgadēs, tāpēc priecīgā Baltijas simtgades ceļā dosies mūsu laba vēlējumi un sveicieni, ko simbolizēs svētku kūkas. Tās pēc vairāk nekā simt gadus senas, paaudzes paaudzē nodotas, no vecmāmiņas mantotas receptes gatavos pazīstamā gardumu meistare Liene Zemīte.

Aicinājumam piedalīties akcijā ir atsaukušies ļaudis visās sveiciena maršruta pieturvietās, lai palīdzētu kūkas no rokas rokā, ar dažādiem transporta veidiem nogādāt kaimiņvalstīs: skrienot, ar BMX un šosejas riteņiem, seniem spēkratiem, motocikliem, automašīnām, traktoru, SUP dēļiem, kā arī ar dziesmām un dejām. Lietuvā un Igaunijā mūsu tautas sveicieni, klātesot Latvijas vēstniekiem Lietuvā un Igaunijā, tiks nogādāti Baltijas ceļa atceres pasākumos Lilli-Unguri (Igaunija) un Biržai (Lietuva), savukārt Helsinkos, Somijā, Latvijas tautas sveiciens ieradīsies uz vērienīgo simtgades notikumu “Nedēļas nogale kopā”.

Mūsu tautas sveiciena ceļojums pa Baltijas ceļa maršrutu tiks iemūžināts video, kas vēlāk pārtaps neparastā apsveikumā mūsu kaimiņiem. Video projekta režisors ir Lauris Ābele (studija Tritone), tā praktisko realizāciju nodrošina reklāmas aģentūra DDB Worldwide Latvia.

Baltijas simtgades ceļa pieturas punkti:
Uz Lietuvu:
LNB – Daugavmala – Lucavsala – Vimbukrogs – Ķekava – Iecava – Bauska – Ceraukste – Biržai (Lietuva)
Uz Igauniju/Somiju:
LNB – Melngalvju nams – Brīvības piemineklis – Šmerlis – Sigulda – Cēsis – Kocēni – Valmiera – Rūjiena – Lilli-Unguri (Igaunija)

Mediju kontaktiem:

Paula Prauliņa
tālr.: 67503653
e-pasts: [email protected]