2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sāksies Vidusezera tīrīšanas darbi

Oktobrī ir plānots uzsākt Vidusezera tīrīšanas darbus, veicot  ģeosintētisko cauruļu uzstādīšanas vietas sagatavošanu, grunts norakšanu un pamatnes sagatavošanu ģeosintētisko cauruļu uzstādīšanai. Objektā norisināsies tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana, lai nodrošinātu dūņu pārsūknēšanu, atūdeņošanu, novietošanu ģeosintētiskajās caurulēs. Ar dūņām pildītās ģeosintētiskās caurules nodrošinās upes krasta nogāzes nostiprināšanas funkciju, caurules pēc dūņu izsūknēšanas un atūdeņošanas plānots pārklāt ar zemes klātni veidojot līdzenu sakoptu krasta pieeju upei. 

 Ezera tīrīšanas darbus plānots veikt ar dūņu sūknēšanas tehnoloģiju. Pēc ezera dūņu sūknēšanas paredzēts pazemināt ezera ūdens līmeni, lai varētu nodrošināt darbu zonu esošās hidrobūves pārbūves darbiem. Sūknēšanas tehnoloģija ezera tīrīšanai izvēlēta, lai pēc iespējas mazāk radītu kaitējumu ezerā esošajām dzīvajām būtnēm. Sūknēšanas procesā tiks veidoti padziļinājumi ezera gultnē, kur patverties zivīm laika posmā, kad tiks pazemināts ūdens līmenis ezerā hidrobūves atjaunošanas laika posmā. Šajā laikā tiks ierobežota gājēju kustība pa gājēju celiņu Vecajā parkā no Pils ielas līdz viesnīcai “Brūzis”.

Vidusezera tīrīšanas darbi tiks veikti projekta “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās” (LIFE ADAPTATE) LIFE16 CCA/ES/000049” ietvaros. Projektā iesaistītās pašvaldības īstenos savus pilotprojektus, lai sakārtotu un pilnveidotu dažādus infrastruktūras objektus, kas veicinās pielāgošanos klimata pārmaiņām. Smiltenē paredzēts atjaunot Vidusezera slūžas, tās aprīkojot ar automātisku aizvaru pacēlājmehānismu ūdens līmeņa kontrolēšanai Vidusezerā, kā arī Vidusezera tīrīšana un padziļināšana – sanesumu, dūņu un piesārņojuma tīrīšana.

Par Vidusezera hidrotehnisko būvju pārbūvi un ezera tīrīšanu līgums noslēgts ar SIA “8 CBR”. Būvdarbu uzraudzību veiks SIA “RS Būvnieks”.  Pārbūves darbu īstenošana plānota līdz 2020.gada vasarai.

Projekta “LIFE ADAPTATE” ietvaros ir plānota ne tikai Vidusezera tīrīšana, hidrotehnisko būvju pārbūve, bet arī dažādi pasākumi, aktivitātes, lai veicinātu pielāgošanos klimata pārmaiņām. Projektā  ir iesaistīti 11 partneri no visas Eiropas. Kopējās projekta izmaksas ir 3 214 997 EUR, Smiltenes pašvaldības projekta tiešās izmaksas 291 461,00 EUR, no kurām programmas finansējums ir 185 234 EUR. Sīkāka informācija par projektu: www.lifeadaptate.eu.

 

Andris Jaunpetrovičs, Tehnisko projektu vadītājs

Ieva Dille, Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja