2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sākusies pēdējā uzņemšana bezmaksas mācībām Jauniešu garantijā

Pēdējo reizi 27 profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā var pieteikties bezmaksas mācībām Jauniešu garantijas izglītības programmās. Jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nestrādā un nemācās, bez maksas var iegūt kādu no 34 darba tirgū pieprasītām profesijām viena gada laikā, mācību laikā saņemot dažāda veida atbalstu.

75% absolventu atraduši darbu

Jauniešu garantijas programma noslēdzas 2018. gadā, tāpēc šī ir pēdējā iespēja jauniešiem tik īsā laikā iegūt Latvijas tautsaimniecībā noderīgas profesijas, kuras izvēlētas sadarbībā ar darba devējiem, tātad gaidītas mūsu uzņēmumos. Līdz šim Jauniešu garantijas diplomus ir ieguvuši jau vairāk nekā 4000 absolventu. 2014. un 2015. gadā programmā uzņemto jauniešu aptauja liecina, ka 75% no viņiem pusgadu pēc mācību pabeigšanas ir veiksmīgi atraduši savu vietu darba tirgū, turklāt gandrīz puse no absolventiem strādā tieši Jauniešu garantijas mācību laikā apgūtajā profesijā,” uzsver Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.

Profesiju klāsts – ēdināšanā, metālapstrādē, būvniecībā un citās nozarēs

Pēdējā uzņemšanā var pieteikties apgūt tādas līdz šim populāras profesijas kā pavārs, konditors, lietvedis, frizieris, lokmetinātājs, dārzkopis un autoatslēdznieks, kuras iepriekšējās uzņemšanās ir bijušas jauniešu iecienītas.

Profesiju klāstā ir arī kuģa pavārs, māsas palīgs, zobārsta asistents, drēbnieks, šuvējs, aušanas iekārtu operators, atslēdznieks, virpotājs, frēzētājs, elektromontieris, ķīmiskās produkcijas ražošanas operators, manikīra un pedikīra speciālists, vizāžists un fotogrāfs.

Izglītības iestādes piedāvā apgūt arī tādas darba tirgū vajadzīgas specialitātes kā mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, pasta operators, apdares darbu strādnieks, mūrnieks, guļbūves ēku celtnieks, sausās būves montētājs, motorzāģa operators, kokvedēja automobiļa vadītājs, galdnieks, kokkopis (arborists) un gaļas produktu izgatavotājs.

Nestrādājošiem jauniešiem no 17 līdz 29 gadiem

Liepājniece Sandra Plostniece savulaik ar Jauniešu garantiju ieleca pēdējā vilcienā – 29 gadu vecumā sāka apgūt drēbnieka profesiju. “Laba motivācija bija tas, ka man tā bija “pēdējā iespēja” šajā programmā, jo otrreiz vairs nevarētu mācīties vecuma ierobežojuma dēļ. Mācību laikā Liepājas Valsts tehnikumā bija lieliska atmosfēra, bet praksē ieguvu praktiskas zināšanas konstruēšanā, mēru noņemšanā un praktiskajā šūšanā,” atceras Sandra.

“Salīdzinot ar iepriekšējo izglītošanos, kad par iegūto izglītību daļēji maksāju pati, nemaz nerunājot pār pārējiem izdevumiem, bija ļoti komfortabli, ka Jauniešu garantijā viss bija nodrošināts,” mācību priekšrocības uzsver S. Plostniece.

Lai apgūtu profesiju Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar pamatskolas, vidusskolas vai vidējo profesionālo izglītību.

Jaunietis nevar strādāt algotu darbu, būt pašnodarbināts vai atrasties bērnu kopšanas atvaļinājumā. Jauniešu garantijas programmās nevar mācīties arī tie, kas studē pilna laika augstākās izglītības programmās vai atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā, izņemot jauniešus, kuri studē nepilna laika studiju programmās augstskolās. Mācībām var pieteikties vakarskolu audzēkņi un ikviens, kurš iegūst vidējo izglītību tālmācībā.

Stipendija, bezmaksas kopmītne, prakse un citas priekšrocības

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt dažāda veida atbalstu, tai skaitā stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Audzēkņi saņem nepieciešamos mācību līdzekļus, bezmaksas dzīvošanu dienesta viesnīcā un karjeras atbalsta pasākumus. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā programma apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja tas pamatoti nepieciešams.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz augusta beigām. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

Papildu informācija:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67854760
Mob.: 28628088
e-pasts: [email protected]