2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sākusies pieteikšanās projektu konkursam “Latvijas sakrālais mantojums”

Sākusies pieteikšanās projektu konkursam “Latvijas sakrālais mantojums”, kuru rīko Rietumu Bankas labdarības fonds sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju ar mērķi saglabāt un restaurēt Latvijas sakrālās arhitektūras un mākslas pieminekļus. Pieteikumus var iesniegt līdz šī gada 30.aprīlim.

Konkurss “Latvijas sakrālais mantojums” noris jau septīto gadu un tā pastāvēšanas laikā atbalstu restaurācijas darbiem jau ir saņēmušas vairāk nekā 40 baznīcas, finansējumu saņemot tādiem nolūkiem kā vitrāžu, kroņlukturu, ērģeļu un altārgleznu restaurācijai, neatliekamiem remonta darbiem, kupolu un baznīcas gaiļu restaurācijai u.c. Žūrijas komisija, kuras sastāvā ir Rietumu Bankas labdarības fonda pārstāvji un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji, izskatīs pieteikumus gan par dievnamu ēku, torņu un kupolu restaurācijas darbiem, gan arī atsevišķu unikālu interjera objektu saglabāšanu, kā altārgleznas, lustras, kroņlukturi un neatliekamiem remonta darbiem. Viens projekts var saņemt finansiālu atbalstu apmērā līdz 5 000 EUR, savukārt kopējais konkursa finansējuma apjoms ir 25 000 EUR.

“Kopš 2012. gada šī projekta misija ir nodot nākamajām paaudzēm nozīmīgus sakrālos arhitektūras un mākslas pieminekļus to sākotnējā, autentiskā veidolā, un varam patiesi lepoties ar jau paveiktiem darbiem. Šo gadu laikā atbalstu ir saņēmušas dažādu konfesiju baznīcas, tajā skaitā arī vecticībnieku baznīcas un sinagogas. Lai gan projekta pastāvēšanas laikā paveikts ir daudz, Latvijā kultūrvēsturiskā bagāža ir liela un bagāta, un mums ir jāpalīdz draudzēm tā nest cauri gadiem, pretojoties laika ritējuma ietekmei. Šis projekts ļauj ne tikai gūt lielu gandarījumu, bet arī atstāt nozīmīgu mantojumu nākotnes sabiedrībai,” stāsta Inga Šīna, Rietumu Bankas labdarības fonda valdes priekšsēdētāja.

Iesniegt pieteikumu atbalsta saņemšanai ir aicināta jebkura Latvijā reģistrēta reliģiskā organizācija vai biedrība, kuras īpašumā vai valdījumā atrodas valsts vai vietējas nozīmes valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi.

Lai pieteiktos konkursam nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu – http://rblf.lv/news?OpenDocument&nid=FE5B6451A22CB9FBC225825100437672
Ar konkursa nolikumu var iepazīties šeit – http://www.rietumu.lv/documents/latvian/news/Sakralais_nolikums.pdf

Konkursā apstiprinātie projekti, kuriem tiks piešķirts finansējums, tiks publicēti Rietumu Bankas labdarības fonda mājas lapā www.rblf.lv.

Par projektu konkursu “Latvijas sakrālais mantojums

Rietumu Bankas labdarības fonds rīko projektu konkursu “Latvijas sakrālais mantojums” kopš 2012. gada. Šo gadu laikā atbalsts sniegts vairāk nekā 40 baznīcām visā Latvijā. Kopējā atbalsta summa pārsniedz 160 000 EUR. Konkursa rezultātā Rietumu Bankas labdarības fonds 2017.gadā piešķīra finansējumu šādām baznīcām: Piltenes evaņģēliski luteriskā baznīca, Viļānu sv. Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīca, Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca, Rūjienas Svētā Bērtuļa evaņģēliski luteriskā draudze, Jersikas Kristus Apskaidrošanās pareizticīgo baznīca, Liepājas vecticībnieku draudze, Dignājas evaņģēliski luteriskā baznīca.

Par “Rietumu Bankas labdarības fondu”

Rietumu Bankas labdarības fonds dibināts 2007. gada 13. aprīlī ar mērķi veicināt filantropiju un mecenātismu Latvijā, atbalstot sociāli atbildīgu rīcību un sabiedriska labuma mērķu sasniegšanu. Labdarības fonds iezīmē Rietumu Bankas nopietno nostāju labdarības jomā, vēlmi palīdzēt sabiedrībai, sekmēt tās garīgo izaugsmi. Fonda prioritātes ir atbalsts sociālām problēmām, tajā skaitā medicīnai, bērniem un jauniešiem, izglītībai un zinātnei, mākslai un kultūrai.