2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Salaspilī norisināsies jau septītais Ekoskolu ziemas forums

No 28. februāra līdz 1. martam Salaspils 1. vidusskolā notiks līdz šim gan apmeklētāju, gan piedāvātās programmas ziņā apjomīgākais pasākums Latvijas Ekoskolām – Ekoskolu Ziemas forums 2020. Šogad Ziemas forums norisināsies jau 7. reizi un pulcēs 350 dalībniekus – gan skolotājus, gan skolēnus no visas Latvijas.

Foruma trīs dienu programmā paredzētas daudzveidīgas izglītojošas un interaktīvas vides nodarbības, pieredzes apmaiņas sesijas, atraktīvi komandu uzdevumi un saliedēšanās aktivitātes, iedvesmojoši viesi un priekšnesumi ar vides izglītības elementiem.

„Ziemas forums aizsākās kā pašu Ekoskolu un pašvaldības iniciatīva, un jau septīto reizi kāda no Latvijas skolām uzrunā mūs ar interesi to uzņemt pie sevis. Tas liecina, ka skolām šis formāts šķiet saistošs, kas, savukārt, mums, organizatoriem, ar katru gadu uzliek arvien lielāku atbildību to padarīt aizraujošāku, interesantāku un arī lietderīgāku. Forumā turpināsim izzināt  mūsdienu top tēmu – klimata pārmaiņas, kā arī izglītosim par ilgtspējīgu patēriņu un aprites ekonomikas principiem un nozīmīgumu. Foruma mērķis palīdzēt dalībniekiem saprast, kā mūsdienu vides aizsardzības izaicinājumi saistīti ar mūsu ikdienas izvēlēm un pats svarīgākais, ko mēs katrs varam darīt, pēc foruma atgriežoties savās mājās.”, stāsta Vides izglītības fonda Ekoskolu programmas koordinators Latvijā Daniels Trukšāns. Foruma programmā paredzētas gan kopīgas, gan paralēlas aktivitātes skolēniem un skolotājiem, lai tādējādi nodrošinātu katras mērķagrupas interesēm un vajadzībām atbilstošu piedāvājumu. Jāpiebilst, ka šogad foruma organizēšanā ir iesaistīts lielākais skaits brīvprātīgo, kopumā 24, kuru galvenais uzdevums ir atbalstīt jauniešu komandas foruma laikā, tādējādi arī pilnveidojot savas līderības prasmes.

Ja foruma pirmā diena vairāk ir veltīta tam, lai iepazītu vietējās kopienas ikdienu vides izglītības jomā un apmainītos savstarpējām pieredzēm, tad otrās dienas epicentrā ir paredzētas izglītojošas nodarbības, lai paplašinātu foruma dalībnieku izpratni par dažādiem vides jautājumiem un izaicinājumiem, ar mērķi saskatīt savas kā indivīda un kopienas iespējas nelielām, bet būtiskām rīcībām mazinot savu ietekmi uz apkārtējo vidi.

Savukārt praktiskajās prasmju darbnīcās eksperti dalīsies ar vērtīgiem padomiem, piemēram, kā veidot efektīvas vides kampaņas, kā gatavot videi draudzīgu ēdienu un kultūraugu audzēšanas kastes no „nederīgiem” materiāliem, kā būt veiksmīgam līderim un citās tēmās. Nodarbības vadīs pārstāvji no Latvijas Universitātes, Latvijas Dabas fonda, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, biedrības „Dzīvnieku biedrība”, Fashion Revolution Latvia, biedrības “Zaļā brīvība”, SIA “ZAAO”/ Dabas un tehnoloģiju parka “URDA”, Komunikācijas vadības aģentūras Deep White, jauniešu apvienībām „Precious plastic Latvia” un „Pēdējais Salmiņš” biedrības  “Piedzīvojumu Gars” un citi.

Foruma kulminācija paredzēta trešajā, noslēdzošajā dienā ar kopīgu dalībnieku pārgājienu un zibakciju Salaspils pilsētā, kā arī jauniešu kampaņu ideju prezentāciju, kas tiks izstrādātas foruma laikā un pēc tam īstenotas, atgriežoties skolā.

Kā ierasts, pasākuma norise plānota pēc iespējas videi draudzīgāka – netiks izmantoti vienreizlietojamie trauki un tiks uzmanīts, lai atkritumu daudzums būtu pēc iespējas mazāks, kā arī lai enerģijas resursi tiktu izmantoti pēc iespējas efektīvāk. Ēdienkartē plānots samazināts dzīvnieku izcelsmes produktu daudzums, savukārt par videi draudzīgiem risinājumiem sadzīviskām vajadzībām parūpējušies pasākuma atbalstītāji: ar SIA “NMS RIGA” atbalstu foruma laikā būs pieejams “LUCART” higiēnas papīrs, kas ir iegūts no pārstrādātām tetrapaku celulozes šķiedrām, un SIA “Purenn” foruma vajadzībām nodrošinās videi draudzīgāku sadzīves ķīmiju.

 

Dalībieku (izglītības iestāžu) saraksts.

Vides izglītības fonda īstenotajā Ekoskolu programmā šobrīd piedalās vairāk nekā 200 izglītības iestāžu, tostarp pirmsskolas izglītības iestādes, skolas un augstskolas. Ekoskolu programma pasaulē darbojas 68 valstīs un tajā iesaistījušās 59 000 skolas. Ikviena skola var brīvprātīgi pievienoties Ekoskolu saimei, veicot videi un ilgtspējīgas principiem atbilstošas rīcības.

Vairāk informācijas Vides izglītības fonda mājaslapā.

 

Informāciju sagatavoja:

Agnese Lorence

 

Vides izglītības fonds (VIF) ir pasaules vadošās vides izglītības un neatkarīgās tūrisma ekosertifikācijas organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) pārstāvis. Latvijā VIF nodrošina visu starptautisko FEE programmu – Zilais karogs, Zaļā atslēga, Ekoskolas, Jaunie vides reportieri, Izzini mežu – īstenošanu vai pārraudzību.

Ekoskolu Ziemas forumu 2020 rīko “Vides izglītības fonds” projekta “FEE International programmu darbības nodrošināšana Latvijā 2020. gadā” ietvaros, kas tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Pasākumu finansiāli atbalsta Salaspils novada dome.