2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Samīļo savu valodiņu

Svētdien, 23. februārī, norisinājās grāmatas “Samīļo savu valodiņu” atvēršanas svētki, kur tika godināti iesūtīto radošo darbu autori, viņu vecāki un skolotāji. Grāmatā  apkopoti 108 literārie darbi, kur iesūtīti dzejoļi arī no Variņiem, Bilskas, Smiltenes, Blomes un Palsmanes. Kopumā no Smiltenes novada konkursā piedalījās 37 bērni. 

Grāmatā apkopoti dzejoļi un pasakas ar ilustrācijām ne tikai no Latvijas, bet arī no Zviedrijas, Spānijas un Norvēģijas, kur diasporās dzīvojoši latviešu bērni cenšas nepazaudēt savu saikni ar Latviju un latviešu valodu. “Apgūstot latviešu valodu ārpus Latvijas bērni domā latviski un raksta latviski, bet vai viņi jūt sevī Latviju? Jo vairāk bērni dzīvo jauktās ģimenēs, jo grūtāk ir atrast šo latviešu valodas izteiksmes veidu. Ar šo grāmatu sūtam mīlestības pilnus sveicienus latviešu bērniem visā pasaulē,” pārliecināta ir  projekta koordinatore un grāmatas redaktore Ingūna Pētersone.

Runājot par iesaisti konkursā un lielo bērnu atsaucību arī projekta koordinatore un Palsmanes pirmsskolas izglītības vadītāja Birute Mežale uzsver: “Šādu pasākumu ietvaros gan paši bērni savā starpā, gan arī bērni ar vecākiem var satuvināties. Ir reizes, kad nevar nolasīt, kas bērnā sēž iekšā, un šī ir brīnišķīga iespēja, ļaujot radoši darboties, vai nu caur izteikšanās mākslu valodā, caur dejošanu vei jebkādu citu pamudinājumu, ieraudzīt bērnu pavisam citā gaismā.” Šādi pasākumi ir svarīgi, ne tikai ģimenē, novadā vai valstī, bet visiem latviešiem kopumā, lai stiprinātu kopīgo garu un vienotību.  

Ziemeļvalstu kultūras un izglītības grupa sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju februāra sākumā izsludināja literāro konkursu “Samīļo savu valodiņu!”, kurā tika aicināti piedalīties bērni no visas pasaules – sacerēt dzejoli latviešu valodā. Ziemeļvalstu kultūras un izglītības grupas vadītāja Ieva Reine atzīst, ka šī jau ir otrā reize, kad diasporas bērni tiek aicināti rakstīt latviešu valodā: “Bērnos ir manāms talants, tikai nepieciešams atbalsts un pamudinājums. Šis projekts ir Latvijas valsts atbalstīts arī Zviedrijas vēstniecības atbalstīts un, dzīvojot ārpus Latvijas robežām, tā ir brīnišķīga sajūta, ka varam atvest uz Latviju darbu, ko darām. Ir labi apzināties, ka šādā veidā varam smelties iedvesmu darboties tālāk, kā arī parādīt- lūk mēs tur esam un mums tas ir svarīgi.” Projektu turpinot, sagaidāma daudz lielāka aktivitāte un  diasporās dzīvojošo latviešu bērnu līdzdalība.

Kopumā pasākums izdevās brīnišķīgs, bērnu dzejas lasījumus izkrāsoja dziedošās “Palsiņas”, Palsmanes bērnu deju kolektīvs “Mazais brālis” un košais dziedošais ansamblis “Kraukšķīši” no Rīgas. Dzejas lasījumi iedvesmoja visus pasākuma apmeklētājus, saviļņoja vecākus un skolotājus, kā arī priecēja pasākuma dalībniekus no tālās Zviedrijas. Esam lepni par mūsu bērniem, par  plašo atsaucību un valodas godāšanu, esam par vienu, skaistu grāmatu bagātāki  –  “Samīļo savu valodiņu!” arī Tu!

Informāciju sagatavoja: 

Linda Beitika

Sabiedrisko attiecību speciālists