2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sešās nedēļās ar “transports pēc pieprasījuma” pārvadāti 199 pasažieri

Kopš Vidzemes plānošanas reģions uzsācis pilotprojekta “transports pēc pieprasījuma” īstenošanu divās Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību teritorijās – Alūksnes novadā un Mazsalacas novadā, pagājis pusotrs mēnesis un apkopoti pirmie dati par pakalpojuma izmantošanas rezultātiem. 

Pirmajās sešās nedēļās no 2019. gada 21.oktobra abos novados veikti 75 reisi, pārvadājot 199 pasažierus: Mazsalacas novadā 51 reisā pārvadāti 109 pasažieri, bet Alūksnes novadā 24 reisos – 90 pasažieri (dati apkopoti uz 1.12.2019).

Garākais veiktais brauciens Alūksnes novadā bijis 73 kilometrus garš, tajā kopā braucot vairākiem novada iedzīvotājiem, kamēr Mazsalacas novadā – 21,5 kilometri garš. Biežākie galamērķi, izmantojot “transports pēc pieprasījuma” – ārsta apmeklējums, aptieka, pasts. Iedzīvotāji aktīvi izmanto piedāvāto iespēju, lai apmeklētu arī veikalus, bibliotēku, mūzikas skolas nodarbības, kora mēģinājumus u.c. Tāpat iedzīvotāji labprāt pakalpojumu izmanto arī kultūras pasākumu apmeklēšanai, tā kā pakalpojums pieejams darbadienās no plkst.4:00 līdz pat plkst.23:00 vakarā un noteiktajā laika posmā, iepriekš piesakot, nogādā iedzīvotājus arī atpakaļ mājās.

Līga Puriņa-Purīte, projekta vadītāja: “Ikdienā, sarunājoties ar vietējiem novadu iedzīvotājiem, secinām, ka pakalpojums ir ievērojami uzlabojis viņu dzīves kvalitāti. Iedzīvotājs var pieteikt vizīti pie ārsta, nebaidoties, ka vienīgais brīvais laiks, kas tiks piedāvāts, nesaskanēs ar sabiedriskā transporta grafiku. Lietotāju vidū ir cilvēki, kas pakalpojumu izmanto, lai nokļūtu uz darbavietu vai tieši otrādāk – no tās uz mājām. Īpaši priecājamies par neseno braucienu, kuru pieteica cilvēks ar redzes invaliditāti. Mums ir ļoti paveicies ar uzņēmumiem, kas sniedz transporta pakalpojumus abos novados. Konkrētajā gadījumā kungu uz visām pakalpojumu saņemšanas vietām pavadīja šoferītis, par ko esam ļoti pateicīgi un lepni, jo viņš to darīja brīvprātīgi.”

Lai reģistrētos kā “transports pēc pieprasījuma” lietotājs un pieteiktu braucienus, jāzvana pa tālruni +371 2 789 10 00.

Jāņem vērā, ka Mazsalacas novadā pakalpojums tiek sniegts visā novada teritorijā, kamēr Alūksnes novadā ir noteiktas piecas teritorijas, kur katrā no tām “transports pēc pieprasījuma” kursē konkrētā nedēļas dienā, ja ir saņemts vismaz viena iedzīvotāja zvans. Papildus tam, arī Alūksnes novadā iedzīvotājiem iespējams nokļūt uz kultūras pasākumiem dienās, kas atšķiras no pamatreisu dienām. Par to laicīgi jābrīdina koordinators, piesakot braucienu uz pasākuma norises vietu jau nedēļu iepriekš.

Pakalpojumu var izmantot ikviens novada iedzīvotājs vai tā viesis (t.sk. tūristi), ja tie iepriekš ir reģistrējušies kā pakalpojuma lietotāji un vēlas pārvietoties konkrētā novada teritorijā.

Plānots, ka 2020. gada janvārī Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji organizēs tikšanos ar iedzīvotājiem, kas pakalpojumu līdz šim izmantojuši, lai noskaidrotu, cik apmierināti tie ir ar šī brīža organizēšanas kārtību, kā arī, lai uzklausītu ieteikumus izmaiņām vai uzlabojumiem.

Atgādinām, ka Vidzemes plānošanas reģions Eiropas Savienības un Latvijas valsts budžeta līdzfinansētā projekta “MAMBA” ietvaros īsteno pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”, testējot divus atšķirīgus modeļus Alūksnes novadā un Mazsalacas novadā.

Projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Latvijā projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes Augstskola un Autotransporta direkcija.

Braucienu pieteikšana: Marta Riekstiņa, Vidzemes mobilitātes centra koordinatore, [email protected], +371 27891000.

Informācija par projektu: Līga Puriņa – Purīte, projekta “MAMBA” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, mob.t. 29214024, [email protected].

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, projekta “MAMBA” sabiedrisko attiecību speciāliste,  [email protected].