2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Šī gada Latvijas skaistākās lauku saimniecības titulu saņēmusi z/s Zilūži

Jau septīto gadu noslēdzies par tradīciju kļuvušais “Skaistākās lauku saimniecības” konkurss, kurā galveno nomināciju – “Skaistākā lauku saimniecība 2017” – saņēma Grasbergu ģimene no Zilūžu saimniecības Kocēnu novadā. Svinīgā pieņemšanā pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Ivetas Vējones kundzes balvas un atzinības šogad saņēmušas kopumā 10 saimniecības no Jelgavas, Kocēnu, Kuldīgas, Ķekavas, Naukšēnu, Rucavas, Skrīveru, Smiltenes un Vecpiebalgas novadiem.

“Cik prasmīgi mēs spēsim izmantot Latvijas lauku dotās iespējas, tik veiksmīgi attīstīsies Latvija. Prieks par saimniekiem, kuri sakārto ne tikai savas lauku sētas, bet ar savu pienesumu rūpējas arī par visu valsti. Īpaši gribu pateikties tām saimniecībām, kurās redzam dzīvojam un strādājam dažādas paaudzes. Tā mēs ieaudzinām savos bērnos mīlestību uz darbu, mīlestību uz Latviju,” stāsta konkursa “Skaistākā lauku saimniecība” patrons Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kocēnu novadā pie Zilūža ezera saimnieko Grasbergu ģimene, kuri nodarbojas ar piensaimniecību. Zilūžu saimniecībā darbojas divas paaudzes. Grasbergu dēli Jānis, Valts un Andris juniors nav aizbēguši nedz uz pilsētu, nedz ārzemēm, bet strādā Zilūžos. Jānis ir stratēģis un vadītājs. Valts ir atbildīgs par tirdzniecību, bet Andris ir vetārsts.  Grasbergi dod darbu 32 cilvēkiem, fermā, gatavo dabiskus piena produktus: biezpienu, krējumu, kefīru, jogurtu, sviestu un saldējumu. Grasbergu ģimene balvā saņēma goda plāksni, kas apliecina “Skaistākās lauku saimniecības 2017” statusu un apmaksātu braucienu divām personām uz Berlīnes Zaļo nedēļu – pasaules lielāko starptautisko pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādi 2018.gada 19.–28. janvārī.

“Food Union” speciālo balvu “Ilgtspējīgākā saimniecība 2017” par sīkstumu un darba mīlestības nodošanu jaunajai paaudzei piešķīra Lipartu ģimenei no Laipniekiem Rucavas novadā.

“Pāris soļu no Lietuvas robežas ganās “Laipnieku” raibaļas – piena saimniecības lepnums. Gadu gaitā “Laipnieki” ir izveidojuši ap sevi pašpietiekamu ekosistēmu, kurā aktīvu lomu spēlē paši saimnieki, jaunā paaudze, kaimiņi, radi un draugi, kā arī pašvaldība, kuru saimniecība atbalsta, veido un uztur tās infrastruktūru. “Laipnieki” ar savu piemēru demonstrē labu ģimenes dzīvošanas un strādāšanas modeli Latvijas nomalē ar nozīmīgu devumu pagastam, novadam un visai piena nozarei, tieši tādēļ viņi ir godpilni “Ilgtspējīgas saimniecības” nominācijas saņēmēji,“ speciālbalvas “Ilgtspējīgākās saimniecības 2017“ saņēmējus Māri un Sarmīti Lipartus raksturo Harijs Panke, Food Union padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Žurnāla “Ievas Māja” speciālbalvu “Straumēnu gara mantinieki 2017” saimniecībai, kur godā tiek celts senču mantojums un saimnieki dzīvo saskaņā ar dabas ritmu saņēma Marģera un Silvas Funkas saimniecība Kaņepvērpji Kuldīgas novadā.

“Kurzemes puses Kaņepvērpju mājās augstā godā tur senču tradīcijas un apvieno tās ar mūsdienīgām tendencēm. Tā līdztekus kaņepju stakam te top kaņepju lapu tēja. Uzteicama ir saimnieku dzīves filozofija. Viņi respektē ainavu un vecās ēkas. Visi uzlabojumi tiek veikti saskaņā ar dabas ritmu un cieņu pret senatni. Vecie ogulāji sadzīvo ar modīgām svešzemju puķēm. Bēniņi pārvērsti par viesu zāli un tējas žāvētavu. Straumēnu gars te jūtams ik uz soļa,” stāsta žurnāla “IEVAS Māja” galvenā redaktore Kristīne Vilīte.

Konkursa finālā iekļuva arī Aivara un Ilonas Radziņu saimniecība Upmaļi Vecpiebalgas novadā, Ķoņu dzirnavas, kurās saimnieko Ilgonis un Mirdza Čākuri, Naukšēnu novadā, Ivara un Līvijas Ādamsonu saimniecība Rožkalni Smiltenes novadā, Andra un Sandras Lipartu saimniecība Žvaģini Rucavas novadā, Jāņa Rancāna saimniecība Madaras Skrīveru novadā, Mālnieku ģimenes aprūpētā Blūdžu saimniecība Jelgavas novadā un Raimonda un Līgas Brodužu saimniecība Mežauļi Ķekavas novadā.

Konkursu jau septīto gadu organizē vadošais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā “Food Union” un vienīgais lauku dzīvesstila žurnāls Latvijā “IEVAS Māja”. Konkursa laureātus un finālistus svinīgā ceremonijā sveic tā patrons Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Konkursā varēja piedalīties ikviens Latvijas zemnieku saimniecības īpašnieks, pārvaldnieks vai cita pilnvarota persona, kura veic lauksaimniecisko darbību un kura ir izveidojusi skaistu un sakoptu lauku sētu. Konkursā tika vērtēts gan saimniecības tēls, sākot no ceļa rādītāja un izpļauta grāvja līdz pagalmā lepni paceltam karogam, gan tas, kā saimniekošana sadzīvo ar koptu dārzu.

Papildu informācijai:
Linda Mežgaile,
Food Union sabiedrisko attiecību konsultante
[email protected]