2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Skolēni pārsteidz ar vērienīgiem un krāšņiem vides darbiem

Noslēdzoties vides iniciatīvas „100 darbi Latvijai” skolu konkursam, Vidzemes un Latgales novadi kļuvuši krāšņāki un sakoptāki. Konkursa ietvaros 1.-12. klašu skolēni paveikuši vērienīgus un skaistus vides labiekārtošanas un izdaiļošanas darbus – izveidotas dabas izziņas takas ar sajūtu elementiem un āra spēlēm, ierīkotas atpūtas vietas ar soliņiem un pastaigu celiņiem, apgleznoti vides objekti, atjaunota autobusa pieturvieta, labiekārtoti un apzaļumoti parki un skolas dārzi, pagastu centri un skolu teritorijas izdaiļotas ar īpašām puķu dobēm, izgatavoti un izvietoti ar latviskajiem rakstiem gravēti putnu būrīši.

Šie un dažādi citi skolēnu īstenotie vides darbi ir nozīmīgs ieguldījums kopējās ainavas un infrastruktūras uzlabošanā ikvienā pašvaldībā un vienlaikus apliecinājums, ka ne laika apstākļi, ne finanses nav šķērslis paveikt ko patiesi vērtīgu un paliekošu – nepieciešamas vien dzirdīgas ausis un atsaucīga sirds. Tādēļ, ņemot vērā paveikto darbu nozīmi un vērienīgumu, ir noteikti vairāki uzvarētāji, kas saņem konkursa galveno balvu – Tallink jūras ceļojumu uz Stokholmu (5.-9. un 10-12. klašu grupā).

10.-12. klašu grupā par uzvarētājiem tiek atzīta Baltinavas vidusskolas 10.klase – par skvēra „Laimes pakavi” izveidi Baltinavas centrā. Ar profesionālās tehnikas palīdzību skolēni skvērā uzstādījuši īpašu akmens pacēlumu, uz kura ar krāsainiem akmentiņiem izveidots Baltinavas novada ģerbonis. Tāpat skvērā ierīkots betonēts celiņš, izvietoti pašu rokām darināti atpūtas soliņi un iesēts zāliens.

5.-9. klašu grupā par laureātiem tiek noteiktas trīs klases:

  • Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas 7. klase – par vērienīgu autobusu pieturas labiekārtošanu. Jaunieši līdz nepazīšanai atjaunojuši autobusa pieturvietu Lēdurgas centrā – tai uzliktas jaunas sienas un jumts, izvietotas rokām darinātas atkritumu urnas un puķu kaste, krāšņi apgleznotas sienas un nokrāsoti soliņi.
  • Palsmanes internātpamatskolas 6.-8. klase – par Palsmanes dabas izziņas un piedzīvojuma takas labiekārtošanu. Skolēni paveikuši ievērojamus apzaļumošanas darbus, izgatavojuši atpūtas soliņus un atkritumu urnas, ierīkojuši āra spēli – klasītes, izgatavojuši un pie kokiem izvietojuši informatīvās zīmes ar to nosaukumiem vairākās valodās.
  • Mazsalacas vidusskolas 8.a klase – par Valtenberģu muižas parka ainavas atjaunošanu. Skolēni atjaunojuši parka tiltu, izgatavojuši un uzstādījuši atpūtas soliņus, izzāģējuši krūmus, izveidojuši puķu dobes, kā arī, izmantojot 8 t grants, ierīkojuši grantētus celiņus.

1.-4. klašu grupā balvu – aizraujošas ekskursijas Rīgā – saņem divas klases:

  • Rugāju novada vidusskolas 4. klase – par projektu „Rotaļu laukumiņa sargi”. Skolēni izveidojuši īpašu skolas rotaļu laukuma žogu – koka sētiņu „Rotaļu laukumiņa sargi”, kas pašu rokām sirsnīgi un krāšņi apgleznota.

Līvu pamatskolas 3.-4. klase – par „Jušu takas” labiekārtošanu. Kopā ar vecākiem skolēni izgatavojuši un papildinājuši skolas dabas izziņas taku – „Jušu taku” – ar telpiskām stirniņām un interesantām koka puzzles spēlēm.

Jau ziņots, ka SIA „ZAAO” īsteno vides iniciatīvu „100 darbi Latvijai” un aicina ikvienu ceļā uz mūsu valsts pastāvēšanas simtgadi paveikt kādu vērtīgu un skaistu vides labiekārtošanas, izdaiļošanas vai izglītības darbu – www.100darbilatvijai.lv. Projekta ietvaros 2016./2017. mācību gadā vispārējās izglītības iestādes tika aicinātas piedalīties konkursā un paveikt darbus savas apkārtējās vides izdaiļošanā un labiekārtošanā.

Papildus informācija: Līga Ivanova: 26464686, [email protected]