2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

“Smiltene 100 grāmatās” – par grāmatām, kurās minēts Smiltenes vārds

No 12. līdz 14.decembrim Smiltenes vidusskolā  (literatūras klasē, blakus zālei) no plkst. 15.00-17.00 ikvienam interesentam ir iespēja apskatīt un iepazīt Smiltenes vidusskolas bibliotēkas darbinieku veidotu grāmatu izstādi “Smiltene 100 grāmatās”. Izstāde ir  par grāmatām, kurās minēts Smiltenes vārds.

Smiltenes vidusskolas bibliotēkas vadītāja Inguna Kudlāne: “Ja vēlaties uzzināt, kāda  ir saistība arhitektam Eiženam Janišam ar Smilteni, kurš ir projektējis Kanādas Vankūveras operas namu, kā arī vairākas nozīmīgas ēkas Kanādā (baznīcas, slimnīcas, orķestra estrādi Niagāras ūdenskrituma rajonā), ko dziedātājs Mārtiņš Freimanis dēvējis par Smiltenes atradumu, vai ieraudzīt Smiltenes Meža ielas 4 namu gleznotāja Eduarda Vintera acīm, vai vēlaties uzzināt vēl daudz citu interesantu faktu par Smilteni, esiet mīļi aicināti uz izstādi”.

Inguna Kudlāne  atklāj, ka ideja par izstādi radusies, domājot par to, kādu paliekošu devumu  var dot savai pilsētai, sagaidot  Latvijas simtgadi. “Mēs – Smiltenes vidusskolas bibliotēkas darbinieki atsaucāmies Gaujienas bibliotēkas bibliotekāres Ingas Apsītes (mūsu bibliotekāres Adrijas Rubinas mammai) idejai meklēt 100 grāmatas par Gaujienu. Viņa mums piedāvāja, vai nevēlamies izmantot šo ideju un meklēt grāmatas arī par Smilteni. Tā sākās informācijas vākšanas darbs. Mēs palīdzējām atrast grāmatas par Gaujienu, savukārt Inga Apsīte sūtīja informāciju mums par Smilteni. Lai realizētu ieceri savākt, apkopot sarakstā un izveidot izstādi “100 grāmatas par Smilteni”, aicinājām arī ikvienu Smiltenes novada  cilvēku, kas vēlas atbalstīt akciju, sniegt informāciju par grāmatām vai atnest grāmatas uz izstādes laiku,” stāsta  Inguna Kudlāne.

Šobrīd ir izveidots grāmatu saraksts ar grāmatu nosaukumiem, to autoriem, izdevējiem, izdošanas gadiem un lappusēm, kurās ir minēts vārds Smiltene, kā arī cilvēka vai organizācijas vārds, pie kā šī grāmata atrodas, kā arī komentāri, kādā saistībā ir pieminēts Smiltenes vārds, lai arī vēlāk šis saraksts būtu noderīgs ikvienam  interesentam, kas veiks kādu pētījumu vai varbūt, meklējot savus radiniekus. Kaut gan plānots bija sameklēt tikai 100 grāmatas, bibliotekāres ir atradušas jau ap 270 grāmatu un nu jau ir jauns izaicinājums –  sasniegt skaitli 300. Inguna Kudlāne: “Priecāsimies, ja taps pēc iespējas pilnīgāks saraksts un kāds, pamanot, ka sarakstā kaut kas pietrūkst, sniegs šo informāciju mums, lai varētu to papildināt. Šis ir darbs, kas turpināsies arī pēc izstādes. Sarakstu, kā arī izveidoto prezentāciju, pēc izstādes publicēsim Smiltenes vidusskolas mājas lapā: svs.edu.lv.”

Labs risinājums, kā iepazīstināt plašāku auditoriju, radās, uzrunājot Smiltenes novada bibliotēkas bibliotekāres. Tika rasta iespēja noformēt sienu ar grāmatu attēliem un aprakstiem, kurus ikvienam ir iespēja apskatīt Smiltenes novada bibliotēkā līdz pat janvārim.

Smiltenes vidusskolas bibliotēkas vadītāja Inguna Kudlāne saka paldies bibliotēkas vadītājai Intai Mežulei par iespēju parādīt mūsu darbu plašākai auditorijai,  bibliotekārei Airai Stūrei par ieguldīto darbu idejas popularizēšanā, Aldai Liukei par saraksta papildināšanu un iespēju iedot izstādei ap 50 grāmatu, Smiltenes bērnu nodaļas bibliotekārei Sanitai Lārmanei par atbalstu jau no akcijas pirmajām dienām. Paldies arī visiem atbalstītājiem – Marikai Pētersonei, Mārai Gālei, Mārai Zelmenei,  Vijai Meistarei, Ilgai Eislerei, Māliņas kundzei, Ārijai Veitmanei,  Smiltenes tehnikuma bibliotēkas kolektīvam, manām skolas bibliotekārēm – Daigai Otei, Viljai Mauriņai, Guntai Bērziņai. Vislielākais paldies par darbu jāsaka Adrijai Rubinai, kura veidoja sarakstu un prezentāciju.

No 12. līdz 14.decembrim aicinām ikvienu, kurš vēlas iepazīties ar grāmatām, kurās minēts Smiltenes vārds, apmeklēt  izstādi Smiltenes vidusskolā.

Sagatavoja:
Marita Mūze,
Sabiedrisko attiecību speciāliste