2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenē koncertēs JVLMA pūtēju orķestris somu diriģenta Petri Komulainena vadībā

Februārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ pūtēju orķestris un viesdiriģents Petri Komulainens /Petri Komulainen, Somija/ aicina uz diviem koncertiem Smiltenē un Rīgā. Pirmais koncerts “Plecu pie pleca” notiks 13. februārī plkst. 19.00 Smiltenes novada Kultūras centrā, kur līdzās īpaši izveidota JVLMA pūtēju orķestra dalībniekiem muzicēs arī Smiltenes, Strenču, Valmieras un Jaunpiebalgas mūzikas skolu audzēkņi.

Jaunie un visjaunākie mūziķi plecu pie pleca atskaņos mūziku no kino filmas “Mūzikas skaņas”. Koncertprogrammā izraudzīti arī citi stilistiski daudzveidīgi, atraktīvi un liriski skaņdarbi – enerģiskā un asprātīgi risinātā L. Bernsteina uvertīra – veltījums kolēģim, čellistam un diriģentam Mstislavam Raspopovičam “Slava!”, serenādes žanram un noskaņai tuvā Ž. Sibēliusa “Cassazione” op. 6, P. Greindžera radītais meistardarbs pūtēju orķestrim – tautas melodiju un to dziedātāju skaņu portrejas sešu daļu ciklā “Linkolnšīras ziedi”, kā arī īsts kāzu rituāls koncerta izskaņā – J. Linkola “Kāzu mūzika” trīs daļās (I “Maršs”, II “Kāzu valsis”, III “Ceremonija”).

JVLMA projekts “Plecu pie pleca” jau kļuvis par ikgadēju tradīciju, kurā Mūzikas akadēmijas studenti dodas izbraukumos uz reģioniem, kur līdz ar sagatavoto koncertprogrammu atskaņo arī skaņdarbus kopā ar pašiem jaunākajiem mūziķiem – apkārtnē esošo mūzikas skolu audzēkņiem. Līdz šim koncertos muzicējis JVLMA simfoniskais orķestris, tiem izskanot Ogres Mūzikas skolā, Auces novada un Tukuma pilsētas kultūras namos. Šajā sezonā projektā “Plecu pie pleca” pirmo reizi piedalās arī JVLMA pūtēju orķestris, par norises vietu izvēloties Smiltenes novada Kultūras centru un pūtēju orķestra pulkā aicinot tuvāko pilsētu mūzikas skolu audzēkņus.

Petri Komulainens ir somu diriģents, kamermūziķis un lektors Helsinku Mākslu Universitātes Sibēliusa akadēmijā. Studējis Somijas, Vācijas un Šveices mūzikas augstskolās. Būdams daudzpusīgs mūziķis, Komulainens pārvalda plašu simfoniskās, opermūzikas un kamermūzikas repertuāru. Diriģenta aizraušanās ir laikmetīgā mūzika, kas sadarbībā ar komponistiem, laikabiedriem realizējusies dažādos projektos. Komulainens strādājis ar dažādiem Somijas kolektīviem – Somijas Radio simfonisko orķestri, Lahti simfonisko orķestri, kamerorķestri “Pori Sinfonietta”, Tamperes simfonisko orķestri, Sibēliusa akadēmijas simfonisko orķestri un citiem.

Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Ieeja uz koncertu Smiltenē – bez maksas. 

Informāciju sagatavoja Annija Bičule, JVLMA Sabiedrisko attiecību speciāliste,
tālr. 25742298, e-pasts: [email protected]

*Pasākuma organizators ir Smiltenes novada Kultūras centrs. Organizators var izdarīt foto un video uzņēmumus pasākuma norises vietā vai tuvākajā apkārtnē (tostarp pie ieejas). Ja Jūs ierodaties pasākuma vietā, Jūs apzināties, ka Jūsu attēls var tikt uzņemts un apstrādāts turpmākajiem publicitātes mērķiem. Organizators ir publiska institūcija, kurai ir pienākums informēt sabiedrību par publisku līdzekļu finansētām aktivitātēm. Organizators neapstrādās Jūsu personas datus, ja Jūs neatradīsieties pasākuma tuvumā.