2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenē norisinājies seminārs par ogu un augļu audzēšanu un pārstrādi

15. un 16.janvārī, projekta “COOP Local” ietvaros, Smiltenē norisinājās seminārs Smiltenes, Apes novadu un Igaunijas ogu, augļu audzētājiem un mazajiem uzņēmējiem.

Pirmajā semināra dienā dalībnieki klausījās lekciju par upeņu audzēšanu, kuru prezentēja Andris Krogzems un  iepazinās ar SIA “Krogzeme” darbību un pieredzi. Pēc tam ar savu prezentāciju uzstājās Inguna Zukure, pastāstot par Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Rūjienas oga” darbību un izaicinājumiem, kā arī smiltsērkšķu audzēšanu. Ar savu lekciju seminārā piedalījās arī Smiltenes novada uzņēmuma SIA “AmberFarm” vadītājs Andrejs Nika un pastāstīja par savu pieredzi smiltsērkšķu audzēšanā un pārstrādē.

Nākamājā dienā dalībnieki viesojās AS “Latvijas Valsts meži” Smiltenes kokaudzētavā Silvā, iepazīstot stādu audzēšanas un pārdošanas pieredzi, atpūtas kompleksā “Slīpi”, Smiltenes pagastā, kur bija iespēja degustēt kūkas un cidoniju sīrupu, kā arī uzzināt par zemnieku saimniecības “Buliņi” pieredzi cidoniju audzēšanā. Semināra noslēgumā dalībnieki devās uz Valmiermuižas alus darītavu Valmiermuižā, lai iepazītos ar ogu un augļu izmantošanas pieredzi dažādu dzērienu ražošanā.

Arī turpmāk projekta ietvaros novada amatniekiem un mājražotājiem, mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, kas audzē un pārstrādā ogas, augļus, dārzeņus, pienu, gaļu u.c., tiks rīkoti pieredzes semināri gan Latvijā, gan Igaunijā. Aicinām sekot līdzi informācijai un piedalīties!

Pasākums tika organizēts projekta “Pārrobežu sadarbības veicināšana vietējiem pārtikas produktu ražotājiem un amatniekiem pierobežā” (COOP Local) ietvaros. Vairāk par projektu var uzzināt Smiltenes novada mājas lapā šeit.

Informāciju sagatavoja
Attīstības un plānošanas nodaļas
projektu vadītāja
Zelma Mičule

SIA “Amberfarm” īpašnieks Andrejs Nika

LPKS “Rūjienas oga” valdes priekšsēdētāja vietniece Inguna Zukure

SIA “Krogzeme”, Andris Krogzems

LVM Smiltenes kokaudzētavas Silvā darbinieku radošie darbi

Atpūtas kompleksā “Slīpi” piedāvātā produkcija