2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenē un Launkalnē notiks 17. Putnu pašvaldību salidojums

Piektdien, 14.septembrī,  Smiltenē un Launkalnē notiks 17.Putnu pašvaldību salidojums, kur pulcēsies vairāk kā 90 dalībnieki no 12 Latvijas pašvaldībām, kuru nosaukumā, ģerbonī vai citā novada simbolikā attēlots putns.

Pirmais šāda veida salidojums notika 2002. gadā. Ideja par to savulaik radās Gulbenes pilsētas domei. Tagad šī satikšanās izveidojusies par tradīciju, jo salidojums ir veids, kā pašvaldības var pārrunāt un dalīties pieredzē par vides, infrastruktūras, saimniecisko jautājumu risināšanu, projektu apguvi, izglītības, kultūras un tūrisma jomām.

Salidojums sākies ar pašvaldību prezentācijām Smiltenes pilsētas Kultūras centrā, kur katras delegācijas pārstāvji iepazīstinās pārējos viesus ar savu novadu. Programmas turpinājumā Launkalnes pagasts viesus iepazīstinās ar kokapstrādes uzņēmumu AS “Stora Enso Latvija”, izrādīs pagasta pārvaldes un Launkalnes sākumskolas telpas,  viesosies zemnieku saimniecībā “Lejas kleperi” un atpūtas un sporta kompleksā “Silmači”. Savukārt Smiltenes pilsētā apskatīs Tepera ezera promenādi, stadionu, jauno servisa un tribīņu ēku, kartingu trasi, Veco parku, Kalnamuižas kompleksu un Smiltenes tehnikumu. Dienas noslēgumā notiks svētku koncerts,  kur uzstāsies sieviešu vokālais ansamblis “Anemones” un Signe Baltere, Smiltenes pilsētas Kultūras centra jauktais koris “Vidzemīte” un Smiltenes mūzikas skolas audzēkņi.

Šogad Smiltenes novadu apmeklēs Ērgļu novada pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība, Rūjienas novada pašvaldība, Staiceles pilsēta (Alojas novads), Neretas novada pašvaldība, Ģibuļu pagasta pārvalde (Talsu novads), Dagdas novada pašvaldība, Preiļu novada pašvaldība, Suntažu pagasta pārvalde (Ogres novads), Gulbenes novada pašvaldība, Balgales pagasta pārvalde (Talsu novads) un Engures novada pašvaldība.

Kopumā Latvijā ir 25 pagasti, pilsētas un novadi, kuru ģerbonī ir attēlots kāds putns. Piemēram, mūsu Launkalnes pagasta ģerbonī ir attēlots dzenis, Smiltenes un Līvānu – vanags, Dagdas novada ģerboni rotā teiksmainais putns fēnikss, Gulbenes ģerbonī gulbis, Ērgļu – ērglis, Engures – dzērve, Dundagas – mednis, Preiļu – krauklis, Neretas – pūce, Madonas un Suntažu – gailis, Staiceles – stārķis, Ģibuļu – bezdelīga, Balgales – baltā cielava.

Sagatavoja,
Marita Mūze,
Sabiedrisko attiecību speciāliste