2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenē viesojas Villihas pašvaldības speciālisti

No 2019.gada 17. līdz 19.septembrim Smiltenē viesojās Smiltenes novada partnerpilsētas Villihas pašvaldības (Vācija) speciālisti, ar mērķi iepazīt pašvaldības darbu kultūras un izglītības jomā, izzināt līdzšinējo pašvaldības pieredzi sadraudzības aktivitāšu organizēšanā, kā arī uzņēmējdarbību un vietējo mediju darbu.  

Vizītes ietvaros Villihas pašvaldības mērs Jozefs Haijes (Josef Heyes) un  Ekonomikas departamenta vadītājs Kristiāns Henens (Christians Hehnens) kopā ar domes priekšsēdētāju Gintu Kukaini apmeklēja zemnieku saimniecību “Kalejiņi 1” un kokapstrādes uzņēmumu SIA “Smiltenes Impex”, tikās ar domes izpilddirektoru un Attīstības un plānošanas nodaļas speciālistiem, kuri iepazīstināja ar paveikto infrastruktūras projektu īstenošanā, savukārt Villihas pašvaldības pārstāvji dalījās ar savu pieredzi par industriālo biznesa parku attīstīšanu un atbalstu uzņēmējiem.

Villihas pašvaldības Kultūras, izglītības un sporta departamenta vadītājs Bernds Hitšlers (Bernd Hitschler) un Starptautisko attiecību speciāliste Nikole Goezs (Nicole Goetz) apmeklēja Smiltenes vidusskolu Rīgas ielā, kur skolas direktores vietniece Inese Raiskuma pastāstīja par pirmsskolas grupu un sākumskolas klašu darbu un skolas iesaisti Erasmus+ projektos un Ekoskolu programmā. Viesojās Smiltenes Mākslas skolā, kur izglītības iestādes direktors Haralds Balodis un viņa vietniece Vineta Balode parādīja un pastāstīja, kādus mākslas pamatus var apgūt bērni un jaunieši Smiltenē. Vizītes programmā Villihas pašvaldības pārstāvjiem bija tikšanās arī ar Kultūras pārvaldes vadītāju Pārslu Jansoni, laikraksta “Ziemeļlatvija” žurnālistēm Santu Sinku, Sandru Pētersoni, biroja administratori Initu Kamberkalnu,  IU “Skaņa” (Smiltenes TV) žurnālisti Evitu Ūdri un operatoru Jāni Ūdri, lai iepazītos ar vietējo un reģionālo mediju darbu.

Vizītes ietvaros Villihas delegācijai bija iespēja apmeklēt arī Latvijas Nacionālo bibliotēku, kā arī tikties ar telekomunikācijas uzņēmuma Tele2 pārstāvi un uzzināt Latvijas uzņēmumu pieredzi 4G un 5G interneta attīstībā.

 

Villihas pašvaldības speciālisti atzinīgi novērtēja paveikto infrastruktūras attīstībā,  kā arī īstenotos atbalsta pasākumus.  Vairākas no idejām viņi labprāt pārņemtu un īstenotu savā pašvaldības darbā. Kultūras un izglītības jomā Villihas pašvaldība izteica priekšlikumu organizēt abpusējus pieredzes braucienus pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem, kā arī māksliniekiem. Tāpat tika pārrunāta kopēja sadarbība starptautisku projektu īstenošanā, piesaistot Eiropas pilsoņiem programmas finansējumu sadarbības aktivitāšu organizēšanai. Jāpiemin, ka 2020.gadā Villihas  pilsēta svinēs 50 gadu jubileju.

Atgādinām, ka partnerlīgums starp Smiltenes novada domi un Villihas pašvaldību tika noslēgts 2017.gada 22.jūnijā, ar mērķi paplašināt un stiprināt sadarbību ekonomikas, sociālās, kultūras, izglītības un sporta jomās, veicināt kontaktus starp vietējiem iedzīvotājiem, valsts un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem, kā arī nevalstiskajām organizācijām, lai tādējādi atbalstītu Eiropas saliedēšanas procesu.

 

Marita Mūze,

Sabiedrisko attiecību speciāliste