2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes domes priekšsēdētājs: Mēs esam aizmirsuši, ka varam būt labi aroda pratēji

Gan ārvalstu investori, gan vietējie uzņēmēji problēmas ārvalstu investīciju piesaistē saskata kvalificētu darbinieku trūkumā, ko ietekmē profesionālās izglītības pieejamība, kā arī paša aroda prestižs Latvijas sabiedrībā. Tas tika konstatēts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajā POLARIS forumā, kurā īpašu uzmanību pievērsa tēmai par ārvalstu investīciju piesaistīšanu pašvaldībām.

Jau sesto gadu LIAA pulcē Latvijas valsts un pašvaldību iestāžu, privātā sektora un zinātnisko institūciju pārstāvjus POLARIS forumā, kas tiek organizēts POLARIS procesa metodikas īstenošanas ietvaros plānveidīgākai un efektīvākai ārvalstu investīciju piesaistei. Šogad pasākuma centrālais temats bija pārliecinoša stāsta radīšana savam investīciju projektam, un zināšanās par to dalījās tādi ievērojami ārvalstu lektori kā Gilans Gorks (Gilan Gork) un Gils Petersils (Gil Petersil).
POLARIS foruma ietvaros norisinājās diskusija, kurā Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, SIA “KOOL Latvia” valdes loceklis Sandis Šteins un tekstilizstrādājumu ražošanas uzņēmuma Artex AB īpašnieks Bjorns Samēnius (Bjorn Samenius) kā būtisku problēmu ārvalstu investīciju piesaistē uzsvēra kvalificētu darbinieku trūkumu, līdz ar to secinot, ka uzņēmumiem pašiem ir jādomā par potenciālo darbinieku apmācību.

“Mēs Latvijā esam nedaudz piemirsuši par arodu mācību. Vienubrīd visi gribējām būt ekonomisti, tad sociologi un juristi, bet šobrīd visi vēlamies kļūt par IT speciālistiem. Mēs esam aizmirsuši, ka varam būt arī labi metinātāji, kalēji, šuvēji un kokapstrādes operatori. Tas nav jautājums par parastiem strādniekiem vienkāršos gateros, bet gan augsti kvalificētiem profesionāļiem, kas prot apieties ar mūsdienīgām tehnoloģijām. Tomēr, pat īpaši veidojot konkrētas apmācību programmas tehnikumos, mēs saskaramies ar problēmu, ka jaunieši tām nepiesakās, jo prestižs konkrētajiem arodiem ir ļoti zems. Mēs tik ļoti kultivējam šīs modes specialitātes, ka aizmirstam par tām, kas mūsu tautsaimniecībai gan vēsturiski, gan arī šobrīd var izrādīties ļoti noderīgas,” stāsta Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis.

Smiltenes novada dome jau vairākus gadus sadarbojas ar Zviedrijas Artex AB, kura uzņēmums Artex Latvija šobrīd ir viens no lielākajiem darba devējiem Smiltenē. Kā uzsver Artex AB īpašnieks Bjorns Samēnius: “Šuvēja darbā mūsu uzņēmumā nepieciešamas specifiskas zināšanas un iemaņas, līdz ar to kvalificēti darbinieki ir mūsu prioritāte un tiek praktizētas īpašas apmācības. Otra būtiska prioritāte ir ātrums, ar kādu mēs varam strādāt, un šajā gadījumā liela nozīme ir pašvaldības iesaistei, atvieglojot uzņēmēja darbu reģionā”.

POLARIS foruma paneļdiskusijas un lekciju video iespējams noskatīties LIAA mājaslapā www.liaa.gov.lv.

LIAA organizētais POLARIS forums norisinājās 7. septembrī, un tajā piedalījās Latvijas pašvaldību, augstskolu un zinātnisko institūtu pārstāvji, uzņēmēji, valsts institūciju un nevalstisko organizāciju darbinieki.

 

Plašāka informācija:
LIAA Sabiedrisko attiecību nodaļa
Tālrunis: 67039472