2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novada muzejā atklās medicīnas vēsturei veltītu ekspozīciju

27. oktobrī Smiltenes novada muzejā Mēru muižā tiks atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija, kas veltīta novada medicīnas vēsturei. Ekspozīcija ar nosaukumu “Smiltenes novada medicīnas vēsture un muzeja pirmsākumi” tapusi, godinot un novērtējot dakteru Krūmalu ieguldījumu Smiltenes kultūrvēsturiskā mantojuma pētīšanā, vākšanā un saglabāšanā, radot priekšnosacījumus Smiltenes novada muzeja izveidošanai.

Smiltenes novada muzeja ekspozīcijā realizēts viens no galvenajiem uzstādījumiem – izveidot mūsdienīgu ekspozīciju, kurā izmantoti dažādi multimediji un inovatīvas tehnoloģijas, lai jaunā ekspozīcija būtu interesanta dažādām paaudzēm un nezaudētu savu pievilcību arī pēc vairākiem gadiem. Muzeja eksponātu klāsts kombinēts ar moderniem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem un tehnoloģijām – video projekcijām un animācijām, novatorisku grafisko dizainu, skārienjūtīgā ekrāna programmā aplūkojams izglītojošs informatīvais materiāls. Ekspozīcija ļauj uzrunāt dažādu paaudžu cilvēkus vienlaikus, atraktīvā veidā iepazīstina un nodod informāciju nākamajām paaudzēm, vienlaikus pilnvērtīgi nodrošinot vienu no muzeja pamatfunkcijām – pieejamību sabiedrībai.

Muzeja ekspozīcijas projekts realizēts sadarbībā ar uzņēmumu Dd studio, kurš jau 16 gadus darbojas dizaina projektu izstrādes un realizācijas jomā un ir guvis starptautisku atzinību, veidojot mūsdienīgas muzeju ekspozīcijas gan Latvijā, gan ārpus tās, meklējot radošus risinājumus un inovatīvu, mūsdienīgu pieeju projektu realizācijā. Ekspozīcijas izmaksas – 23050.00 eiro bez PVN.

Pastāvīgās ekspozīcijas tēma izvēlēta, balstoties uz muzejā esošo, no nodibinājuma “Smiltenes muzeja fonds” pārņemto, dakteru Ilzes un Jāņa Krūmalu savākto  vēsturisko liecību kolekciju, kas bagātīgi ilustrē medicīnas vēsturi  un sniedz informāciju arī par muzeja pirmsākumiem, kas rodami 20.gs. astoņdesmito gadu beigās, kad Smiltenes poliklīnikas telpās tika izveidots medicīnas tēmai veltīts muzejs, par ko Jānis un Ilze Krūmali saņēmuši Paula Stradiņa balvu. Tāpat kā tolaik, medicīna savijās ar vēsturi, tā arī šodien abas šīs jomas Smiltenes vēstures kontekstā nav nodalāmas viena no otras.

Šogad izremontētajā ekspozīciju zālē izvietotajā patstāvīgajā ekspozīcijā iespējams ne tikai apskatīt Smiltenes novada muzeja krājuma priekšmetus, kas saistīti ar medicīnu dažādos laika posmos, bet arī papildināt zināšanas novada medicīnas vēstures jautājumos, dažādu Latvijā sastopamu ārstniecības augu pielietojumā, izpētīt cilvēka anatomiju, pārbaudīt redzi un ieklausīties ķermeņa skaņās. Svarīgs pētnieciskais avots ekspozīcijas izveidei ir bijis Ilzes Krūmalas un Arņa Vīksnas sarakstītā grāmata “Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas gadsimts” (Rīga, 2003).

Muzeja ekspozīcijas svinīgā atklāšana notiks 27. oktobrī plkst. 14.00, tā būs skatāma arī sestdien, 28. oktobrī  (no plkst. 10.00-17.00) un turpmāk muzeja ierastajā darba laikā no plkst. 9.00 – 16.00, vai iespēja apskatīt ārpus darba laika, iepriekš vienojoties, zvanot uz tālr. 25776631.

Ieejas maksa pieaugušajiem 1,50 eiro, skolēniem, pensionāriem  – 1,00 eiro (Iespēja norēķināties ir tikai skaidrā naudā!). Kā nokļūt uz muzeju skaties: https://visit.smiltenesnovads.lv/


Sagatavoja:
Ieva Miķe,
Smiltenes novada muzeja vadītāja