2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novada VPVKAC saņem VARAM ministrijas balvu

2018. gada 30. maijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pasniedza ministrijas novērtējuma balvu un zelta diplomu Smiltenes novada pašvaldībai un Smiltenes novada valsts un pašvaldības vienotajam klientu apkalpošanas centram (VPVKAC). Apbalvojumu “Labākais vienotais klientu apkalpošanas centrs reģionālās nozīmes valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru grupā” saņēma Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis un VPVKAC vadītāja Jūlija Egle, klientu apkalpošanas centra speciālistes Vita Grigule un Zaiga Stīpniece.

Svinīgā balvas un diploma pasniegšanā, kas norisinājās novada domē, ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka reģionālie klientu apkalpošanas centri nodrošina būtisku valsts un pašvaldību funkciju – informācijas un pakalpojumu sniegšanu kā iedzīvotājiem, tā arī uzņēmējiem: „Valsts un pašvaldības iestādēm ir jābūt viegli pieejamām un sasniedzamām ikvienam. Iedzīvotāji un uzņēmēji, izmantojot klientu centru sniegtās iespējas – „vienas pieturas aģentūru”, var taupīt laiku un resursus, saņemot visu nepieciešamo vienuviet. Ir redzams, ka iedzīvotāji šo iespēju aktīvi izmanto – šī gada maijā klientu centros tika apkalpoti vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku. Lai novērtētu un izceltu to, cik sabiedrībai svarīgu darbu veic klientu centri, šogad pirmo reizi mēs pasniedzam Izcilības balvu labākajiem.

Ministrs Kaspars Gerhards norādīja arī uz Smiltenes novada pozitīvajiem sasniegumiem: „Smiltenes pašvaldības loma Latvijas reģionu attīstībā ir ievērojama – redzams, ka Smiltene kļūst par nopietnu attīstības centru, veidojot attīstības trīsstūri kopā ar Valmieru un Cēsīm. Esmu gandarīts, ka Smiltenes novads aktīvi izmanto Eiropas Savienības fondu atbalsta iespējas, īstenojot jau vairāk nekā 50 sabiedrībai nozīmīgus projektus. Tiek veikta ceļu infrastruktūras pilnveidošana, arī lauku ceļu atjaunošana, uzņēmējdarbības veicināšana, kā arī citi pilsētvides sakārtošanas un pašvaldības iedzīvotāju labklājības veicinoši pasākumi. Tas uzskatāmi parāda to, ka kopīgiem spēkiem, sadarbojoties valstij un pašvaldībām, ir iespējams veidot Latvijas reģionus ar gaišu nākotni, kur ikviens iedzīvotājs saņem iespējami labākos pakalpojumus un atbalstu kā no valsts, tā arī no savas pašvaldības.

VARAM ministrs K.Gerhards, Smiltenes novada VPVKAC vadītāja J.Egle, Klientu apkalpošanas speciālistes Z.Stīpniece, V.Grigule, domes priekšsēdētājs G.Kukainis

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “Smiltenes novada VPVKAC izveide nodrošināja valsts un pašvaldības pakalpojumu sasniedzamību un pieejamību Smiltenes novada iedzīvotājiem. Pateicoties sadarbībai ar VARAM, Smiltenes novada VPVKAC šobrīd ir iespēja saņemt ne tikai klātienes konsultācijas, bet arī e-pakalpojumus, nodrošinot valsts un pašvaldības pakalpojumu pieejamību ne tikai Smiltenes novada, bet arī apkārtējo novadu iedzīvotājiem, radot iespēju novadam kļūt par nozīmīgu reģiona centru.  Arī turpmāk mēs aktīvi sadarbosimies ar ministriju, lai turpinātu jau uzsāktos darbus, kā arī veidotu jaunus projektus mūsu iedzīvotāju labklājības veicināšanai un reģiona izaugsmei!

Smiltenes novada VPVKAC sniegta lielākā daļa no visos reģionālās nozīmes VPVKAC sniegtajiem pakalpojumiem. Smiltenes novada VPVKAC stiprā puse ir VSAA pakalpojumu sniegšana daudzveidīgos kanālos – digitāli, telefoniski, klātienē. Lielākā daļa (71%) Smiltenes novada VPVKAC sniegto pakalpojumu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pabalstu pieteikumi, 13% pakalpojumu bijuši valsts iestāžu konsultācijas, 16% no visām konsultācijām ir bijušas konsultācijas par Latvija.lv pieejamajiem e-pakalpojumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija VPVKAC projekta ieviešanu uzsāka 2015.gadā, un gada noslēgumā tika atvērti jau 56 klientu centri visā Latvijā. Savukārt 2017.gada izskaņā kopējais klientu centru skaits sasniedza jau 72. Turklāt 2018.gada laikā plānots atvērt vēl četrus klientu centrus, lai teju visus Latvijas reģionos „vienas pieturas aģentūras” VPVKAC būtu pieejamas.

VPVKAC izveide ir mērķtiecīgs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzītās politikas rezultāts, lai iedzīvotājiem padarītu ērtāku un pieejamāku publisko pakalpojumu saņemšanu.

Santa Vaļuma
Ministra padomniece
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 20222000
E-pasts: [email protected]
www.varam.gov.lv