2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes PII “Pīlādzītis” metodiķu ieteikumi bērnu vecākiem.

Laikā, kad skolēni mācās attālināti, darbinieki strādā attālināti un arī bērniem līdz skolas vecumam jādzīvo mājā un nevar ļaut diendienā skatīties tikai animācijas filmas vai garlaikoties pašiem savā nodabā, vecākiem jāuzņemas arī pedagoga loma, nodarbinot un izglītojot savus bērnus mājas apstākļos.

Vislabākais, kas var būt šajā „mājas režīmā”, ir kompetenču apgūšana un līdzdarbošanās mājas darbos. Jau liela daļa vecāku zina, ka arī pēc montesorī mācīšanās metodēm tiek ieteikts iekārtot māju tā, lai bērni paši var iemācīties par sevi parūpēties, piem., kāpslītis pie izlietnes noderēs, lai iemācītos pašam nomazgāt rokas vai trauciņus pēc ēdienreizes, bērnam pieejamie rokdarbu materiāli un zīmuļi ļaus darboties jebkurā brīdī.

Smiltenes novada pirmsskolu izglītības iestāžu audzinātājas kopējās vecāku grupu sarakstēs jau ir ieteikušas, kā rosināt bērnos interesi mācīties, sniedzot vecākiem padomus un uzdevumus, kā ieinteresēt un mācīt bērnus mājas apstākļos, turpinot apgūt katrai vecuma grupai nepieciešamās iemaņas.

Smiltenes PII “Pīlādzītis” metodiķes I.Mūrmane un A.Dinga ir sagatavojušas ieteikumus vecākiem, kā bērnam apgūt ko jaunu mājas apstākļos, kad visas košās un krāsainās rotaļlietas ir apnikušas. Šīs nodarbes visas ir vienkāršas, bet tās ir aizraujošas pat pieaugušajiem. Bērns ne tikai uzlabos savas prasmes, bet arī nostiprinās sīko motoriku un sensorās sajūtas – bērni turpinās caur rotaļām apgūt pasauli un iepazīs savas sajūtas. Aicinām šos ieteikumus lejuplādēt ŠEIT.

Ieteikumi ir ļoti daudz, bet garantējam, ka katrs vecāks var atrast savam mazajam pasaules iekarotājam visatbilstošākās nodarbes un iespējas, kā papildināt savas zināšanas un radošās spējas. Bērni ir mūsu rūpes un atbildība, jo vairāk mēs viņiem mācīsim un dosim šīs zināšanas pilnveidot, jo vairāk būsim gandarīti par mazajiem ekspertiem.

Atceramies, ka arī fiziskas aktivitātes ir ļoti no svara bērnu attīstībā, svaigs gaiss un atpūta ir pamats veselīgai bērna augšanai. Lai izdodas šis kopā būšanas laiks – bērni būs pateicīgi par jebkādu vecāku uzmanību un līdzdarbošanos. Šī ir tā iespēja apvienot zināšanu apguvi ar kopā būšanu, jo, ticiet vai nē, bērniem aizvien vairāk trūkst vecāku līdzdalība viņu ikdienā.

Tāpat vēlamies pateikties visiem vecākiem, kuri atsaucās Smiltenes novada pašvaldības un pirmsskolas izglītības iestāžu aicinājumam nevest šajā ārkārtējās situācijas laikā bērnus uz bērnudārzu, lai nepakļautu bērnus un ģimeni saslimšanas riskiem ar jauno vīrusu. Ļoti ceram, ka situācija uzlabosies un visi varēsim atgriezties iepriekšējā darba un mācību ritmā! Vēlam izturību un labu veselību visiem!

 

Ieteikumus iesniedza: 

PII Pīlādzītis Metodiķes,

I.Mūrmane un A.Dinga

 

Informāciju sagatavoja: 

Linda Beitika