2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes pilsētas simtgades ieskaņas pasākumi

Lai kopā ieskandinātu Smiltenes pilsētas simtgades jubilejas gadu, ikviens ir aicināts apmeklēt simtgadei veltītos ieskaņas pasākumus!

Mēs esam piedzimuši īpašā laikā, kad daļai no mums ir bijusi iespēja piedzīvot gadsimtu miju, Latvijas 100 gadu svinības un tagad arī mūsu pilsētas, novada centra- Smiltenes simtgadi! Aicinām būt kopā simtgades norisēs un brīžos, lai kopīgi piedzīvotu un radītu svētkus mums visiem – smilteniešiem, novadniekiem, viesiem!

4.janvārī pulksten 17.00 Smiltenes novada Kultūras centrā gaidāms skanīgs un skaists koncerts –tiksies seši Vidzemes orķestri, ar muzikālu sveicienu ieskandinot 2020. gada atnākšanu un Smiltenes simtgadi. Vairāk informācija ŠEIT.

9.janvārī plkst. 18.00 Smiltenes novada Kultūras centrā notiks svinīgs pasākums par godu Smiltenes pilsētas tiesību piešķiršanas 100. gadadienai. Svinīgajā pasākumā satiksies esošais un bijušie pilsētas un novada domes priekšsēdētāji, Smiltenes Goda medaļas un novada apbalvojuma “Goda cilvēks” laureāti, pilsētas uzņēmēji, kā arī mīļi aicināts ikviens interesents!  Pasākumā sumināsim bērnu zīmējumu konkursa laureātus, kā arī simtgades svētku logo konkursa uzvarētāju, muzikālu sveicienu dāvās Smiltenes Kultūras centra jauktais koris “LidoJums”. Vairāk informācija ŠEIT

11.janvārī plkst.18.00 Smiltenes ev.lut. baznīcā notiks vēl viens Smiltenes 100 gadu jubilejas ieskaņas koncerts “Ir daudz pie debesīm zvaigžņu”. Koncertā piedalīsies komponists Jānis Lūsēns, Smiltenes pilsētas Kultūras centra jauktais koris “LidoJums”, solisti – Kristīne Zadovska, Zigfrīds Muktupāvels, Andris Ērglis, pavadošā grupa – “Grey Velvet trio” (Evija Mundeciema – flauta, Arta Tarasova – čells, Māra Bula – ģitāra), Jānis Lūsēns juniors (bass). Vairāk informācija ŠEIT.

Smiltenes pilsētas 100 gadu jubilejas svinības notiks no 17. līdz 19.jūlijam, kas būs svētki mums visiem – gan tiem, kas šeit dzīvo, strādā un mācās, gan tiem, kas pie mums ieradīsies ciemos. Par svētku vadmotīvu ir izvēlēts vēstījums Stipri cilvēki – stipra pilsēta”. Pateicoties iepriekš izsludinātiem bērnu zīmējumu un mākslinieku svētku logo konkursiem, ir tapis Smiltenes simtgadei veltīts logotips. Konkursā kopumā saņemti 23 piedāvājumu, par labāko tika atzīts Kristapa Strazdiņa logo, kur mūsdienīgā veidā ir simboliski uzsvērtas Smiltenes galvenās vērtības: cilvēki, uzņēmējdarbība, izglītība, dabas daudzveidība un aktīvā atpūta. Svētku logo atklāšana notiks 9.janvārī.  

Vārds „Smiltene” cēlies no latgaļu cilts vārda „smiltesele”, kas pirmo reizi vēstures avotos minēta kā tirgotāju un amatnieku apmetne, tās pirmssākumi meklējami jau 13. gadsimtā, kas liecina par Smilteni kā senas un bagātas vēstures pilsētu. Gadsimtu garumā pilsēta piedzīvojusi gan veiksmes, gan neveiksmes. Dažādi karaspēki no 17.—18. gs. pilsētu vairākas reizes nopostīja, bet, pateicoties vietējo iedzīvotāju neatlaidībai, atjaunot sagruvušās ēkas, arī pilsēta atdzima katru reizi no jauna.

Ministru kabinets 1920.gada 2.janvārī pieņēma lēmumu par noteikumu pieņemšanu par pilsētas tiesību piešķiršanu Rūjienas, Smiltenes un Alūksnes miestiem un noteikumus ieviest pārvaldes ceļā (“Valdības Vēstnesis”, Nr.3, 04.01.1920.). 

Šodien Smiltene kļuvusi par skaistu, sakoptu, tīru, zaļu, latvisku, omulīgu mazpilsētu, Smiltenes novada centru un vienu no Latvijas attīstības centriem. Smiltenes attīstības un izaugsmes pamatā ir nekas cits, kā kopīgs stipru cilvēku darbs ar sapni par stipru pilsētu. Šajos 100 gados Smilteni var saukt par unikālu vietu Latvijas kartē – šeit dzimuši, auguši un joprojām strādā varoši un daroši cilvēki, bet citu talants un varēšana tiek augsti novērtētā un atzīta Latvijā un pasaulē. Attīstītā uzņēmējdarbība iet roku rokā ar spēcīgām tradīcijām izglītībā, kultūrā un sportā.  

 

Daudz laimes, Smiltene! Daudz laimes, smiltenieši un novadnieki!

Par stipriem cilvēkiem stiprā pilsētā!