2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma audzēkņa Uģa Āboliņa  debija “SkillsLatvia 2021” pusfinālā

19.martā konkursa “SkillsLatvia 2021” pusfinālā, nominācijā “Smago spēkratu remonts un apkope” Smiltenes tehnikumu pārstāvēja 4.b ceļu būves mašīnu mehāniķu kursa audzēknis Uģis Āboliņš. Piedalīšanos konkursā viņš uzskata par labu iespēju papildināt zināšanas izvēlētajā profesijā un parādīt savas prasmes nākamajiem darba devējiem.

“Patiesībā gatavošanās konkursam sākās jau pagājušajā pavasarī,” stāsta Uģis. “Biju izvirzīts pārstāvēt skolu konkursā “SkillsLatvia 2020”, taču tas dēļ situācijas valstī nenotika. “To, ka šogad konkurss tomēr būs, uzzinājām decembrī. Tad arī sāku attālināti gatavoties. Esmu ļoti pateicīgs skolotājam Dāvim Stradiņam, kurš man daudz palīdzēja un arī visiem pārējiem mašīnzinību un būvniecības nozares mācību programmu nodaļas skolotājiem – viņi visi ir atsaucīgi un dāsni dalījās pieredzē, atbildēja uz neskaidrajiem jautājumiem.

Šogad konkursa pirmā daļa bija tests tiešsaistē. Tie, kuriem tajā būs veicies vislabāk, brauks uz Ogres tehnikumu, kur plānots konkursa fināls.”

Vajadzīga un labi atalgota profesija

Uģis ir Vecpiebalgas puisis. “Celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķa profesiju izvēlējos tāpēc, ka tad, kad pabeidzu 9.klasi, bija piešķirts liels finansējums ceļu rekonstrukcijai. Sapratu – tas varētu nozīmēt patstāvīgu un labi atalgotu darbu. Labi apzinos, ka šajā profesijā jābūt gatavam ne tikai braukt ar smalkiem traktoriem, bet arī fiziski smagi strādāt, bet man no darba nav bail. Jau no mazotnes regulāri braucu līdzi palīgā tētim uz onkuļa lauku saimniecību, kur arī pirms diviem gadiem nopelnīju naudu savai pirmajai mašīnai.

No visām profesionālās izglītības iestādēm Smiltenes tehnikums mani uzrunāja visvairāk. Jau pēc otrā kursa tiku praksē uz Spāniju, kur kopā ar kursabiedru piedalījāmies bruģēšanas darbos. Viegli nebija, nācās strādāt, kad gaisa temperatūra sasniedza 40° C. Bet guvu neaizstājamu pieredzi. Profesionālās kvalifikācijas praksē biju VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” Cēsu nodaļā, Vecpiebalgas iecirknī. Mainīju caurtekas, trīs nedēļas strādāju ar ceļa veltni, bija ļoti atsaucīgi kolēģi un arī priekšnieks. Man ļoti patīk šī profesija!”

Pēc tehnikuma beigšanas Uģis, iespējams, aizbrauks pastrādāt uz Norvēģiju. “Tur jau strādā vairāki pazīstami cilvēki, esmu dzirdējis ļoti labas atsauksmes. Varbūt papildu apgūšu vēl kādas darba tirgū vajadzīgas prasmes, piemēram, metināšanu. Kad sapelnīšu naudu, iespējams, izveidošu savu uzņēmumu. Iespējams, tas būs saistīts ar bruģēšanas pakalpojumu sniegšanu vai arī servisa piedāvājumiem. Man ļoti patīk darboties ar mašīnām. Ja vajag, labprāt, izpalīdzu saremontēt arī draugu automašīnas.”

Uģa vaļasprieki ir šautriņu mešana un volejbols. Viņš vairākkārt ar labiem panākumiem pārstāvējis arī Smiltenes tehnikumu, sacenšoties ar citu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem.

“Konkursa “SkillsLatvia” rīkotāji ir lieli, starptautiski uzņēmumi, tāpēc piedalīšanās tajā patiesi ir laba iespēja parādīt savu varēšanu,” uzskata Smiltenes tehnikuma skolotājs Dāvis Stradiņš. “Uģis pieder jauniešiem, kuri daudz nepļāpā, bet dara. Ja kaut ko nesaprot, neklusē, uzreiz jautā. Pret konkursu viņš patiešām izturējās ar lielu atbildību. Tas arī galvenais. Pārējais jau likteņa varā.”

Baiba Vahere