2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikumā gleznas izkāpj no rāmjiem un būs filma!

Smiltenes tehnikuma audzēkņi programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros noskatījās izrādi “Gleznas ārpus rāmjiem”, kopā ar aktieriem Annu Neli Āboliņu, Artūru Trukšu un Pāvelu Griškovu piedzīvoja neierobežotās iztēles iespējas un neordinārā veidā iepazinās tuvāk ar sešiem mākslas žanriem. Tikpat aizraujošs pasākums ar minētā projekta atbalstu nesen notika arī skolas dienesta viesnīcā, kur dzima iecere filmai “Smiltenes tehnikumam 100”.

Izrāde “Gleznas ārpus rāmjiem” vienlaikus bija arī stāsts par mākslinieku mūžīgajiem meklējumiem, vēlmi un uzdrošināšanos atrast savu žanru, kas uzrunātu moderno pasauli. Gleznas ar aktieru palīdzību atdzīvojās, izkāpa no rāmjiem, pārvēršoties dažādās teātra formās (detektīvā, dzejiskā mūziklā, klaunādē).

Skatoties izrādi, tehnikuma audzēkņi iepazinās ar dažādiem mākslas žanriem un izcilu latviešu gleznotāju (Birutas Baumanes, Kārļa Miesnieka, Bruno Vasiļevska, Felicitas Pauļukas, Vilhelma Purvīša) darbiem un guva jaunas ierosmes par to, kā, skatoties mākslas darbos, uztvert tajos iekodēto mākslinieka vēstījumu.

Liela vērtība bija arī iepazīties tuvāk ar mākslinieces Ūnas Laukmanes scenogrāfiju un Katrīnas Albužes horeogrāfiju, dzirdēt Jēkaba Nīmaņa mūziku.

Būs filma “Smiltenes tehnikumam 100”!

Tehnikuma jaunieši programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros tikās arī ar biedrības “Mūsdienu kultūras centrs “Kultkom” pārstāvjiem, kas sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu organizē interaktīvu mācību filmu studiju “Nofilmē savu filmu Latvijai!”.

Meistardarbnīcas laikā jaunieši ieguva pamata zināšanas filmēšanā. Daudziem tā bija pirmā pieredze filmu veidošanā, iespēja iejusties scenārista, režisora, aktiera vai montāžista lomā. Tehnikuma audzēkņi uzzināja, kā, izmantojot dažādus video fonus, skaņu, mūzikas, datu bāzi un īpaši izstrādātas montāžas programmas, salīdzinoši īsā laikā var izveidot savu filmu, ko pēc tam noskatīties kopā ar draugiem vai ģimeni.

Protams, lai īstenotu nopietnākas ieceres, apgūtu modernās tehnoloģijas un sevi pieteiktu maģiskajā kino pasaulē, jauniešiem vēl daudz jātrenējas un jāmācās. Bet meistardarbnīcas ierosmē dzima iecere uzfilmēt filmu, kas veltīta Smiltenes tehnikuma simtgadei. Kā raksta trešais ASV prezidents un ASV Neatkarības deklarācijas autors Tomass Džefersons: “Esmu pamanījis: jo cītīgāk strādāju, jo biežāk mani piemeklē veiksme…”  

FOTO

Teksts: Baiba Vahere, foto: Guntis Viļums