2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma marmelādei – trešā vieta!

Turpat 40 dažādu recepšu, Smiltenes tehnikumā vārītie ievārījumi, marmelādes, džemi, sīrupi un sāļās mērces pagājušās nedēļas nogalē prezentēja skolas nākamo ēdināšanas pakalpojumu speciālistu un viņu skolotāju kopīgo veikumu Starptautiskajā marmelāžu gadatirgū Olustverē. Skolas “brends” – apelsīnu – viskija marmelāde ieguva godpilno trešo vietu!

Pirmās, gadatirgum paredzētās marmelādes un sīrupi tapa jau agri pavasarī. Kamēr skolas audzēkņi bija vasaras brīvlaikā, našķu vārīšanas “maratonu” turpināja skolotāja Vita Audere. “Tas bija mans vasaras darbs,” smaida skolotāja, kurai vairāk par visu gribas, lai arī Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti un pavāri izbauda to īpašo brīdi, kad ģimene mielojas ar pašu vārītu ievārījumu, kurā ielikts visu kopīgais darbs, mīlestība un labās domas.

Skolotāja Vitai Auderei vasarā ogas sarūpēt palīdzēja tehnikuma laborante Ligita Kuplā. Tāpat lielu darbu produkcijas sagatavošanā ieguldīja skolotāja Anita Biseniece, ar kuras gādību tapa brīnišķīgas mazo burciņu etiķetes.

Gandrīz visu septembri Smiltenes tehnikumā smaržoja pēc ievārījumiem. Marmelāžu vārīšanas “akcijā” iesaistījās ne vien skolēni, bet arī viņu vecāki, palīdzot sagādāt pīlādžus un cidonijas.

Kā rūķīšu meistarklasēs

Skolā pirms gadatirgus izskatījās kā rūķīšu meistarklasēs. Nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem kopā ar skolotājām Vinetu Roskošu un Maiju Jančevsku talkā nāca nākamie viesnīcēni, kuri palīdzēja ievārījumu burciņas sasaiņot un glīti noformēt.

Tehnikuma logos greznojās mazas, glītas burciņas ar pašu sarūpētām rudens veltēm, ko vērtēja augstas raudzes kārumnieki un gadatirgus apmeklētāji. Brīnumgardās marmelādes šoziem baudīs ikviens, kas skolēnu vārītos našķus saņems pateicībā par sadarbību ar Smiltenes tehnikumu.

Galvenie ievārījumu vārītāji arī mājās

Ievārījumu vārīšanā aktīvi iesaistījās arī 3.ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēknis Reinis Ozoliņš un viņa kursabiedrs, Smiltenes tehnikuma jauniešu pašpārvaldes prezidents Sandis Rakovs. Reinis pagājušajā gadā kopā ar skolotājiem Vitu un Gunāru Auderiem devās uz marmelāžu tirgu Olustverē. “Tā bija jauna un ļoti vērtīga pieredze. Daudzi apmeklētāji nāca klāt, uzdeva dažādus jautājumus, prasīja padomus ievārījumu vārīšanā. Bija liels gandarījums, kad varēju brīvi komunicēt, jo pats biju piedalījies ievārījumu vārīšanā,” savā pirmajā Olustveres gadatirgus pieredzē dalās Reinis.

Viņš tagad ģimenē ir viens no galvenajiem ievārījumu vārītājiem. “Šovasar izmēģinājām arī vairākas Smiltenes tehnikuma skolotāju dotās ievārījumu receptes. Man pašam mīļākais ir aveņu ievārījums ar balto šokolādi. To pirmoreiz gatavoju, pagājušajā mācību gadā, gatavojoties marmelāžu gadatirgum. Tētim ļoti garšo apelsīnu – viskija marmelāde, ko arī iemācījos vārīt Smiltenes tehnikumā.

Šogad bija interesanti pabūt marmelāžu gadatirgū kā apmeklētājam.

Uzskatu, ka konservēšanas stundas ir ļoti vajadzīgas. Arī tie, kuri varbūt nākotnē nestrādās par pavāriem vai ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem, tehnikumā iegūtās zināšanas varēs nodot tālāk saviem bērniem. Internetā atrastās receptes bieži pieviļ, bet Smiltenes tehnikuma skolotāju padomi un ēdienu receptes nekad.”

Mācoties Smiltenes tehnikumā, Reinis sapratis – viņa nākotne noteikti būs saistīta ar ēdienu gatavošanu. Profesionālās kvalifikācijas praksē jaunietis ar “Erasmus+” projektu atbalstu pieteicies uz Kanāriju salām. Brīvajā laikā Reinis labprāt fotografē un spēlē basketbolu. Viņš ir arī tehnikuma basketbola komandā.

Skolas prezidents ievārījumus visvairāk izmanto kūku cepšanā

“Gatavošanās marmelāžu gadatirgum ir ļoti vienojoša,” stāsta Sandis Rakovs un atceras, kā kopā ar kursabiedriem pēc mācību stundām gājuši lasīt pīlādžus. “Vārot marmelādes, visi tās parasti arī degustējam. Mājas apstākļos nebūtu iespējams izvārīt un nogaršot tik daudz dažādu ievārījumu kā skolā.

Brīvajā laikā cepu tortes uz pasūtījumiem, tāpēc manos ievārījumu krājumos populārākais ir dzērveņu / brūkleņu un ābolu ievārījums.”

Arī Sandis, tāpat kā Reinis, pēc tehnikuma beigšanas grib mācīties Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnologos. Profesionālās kvalifikācijas praksē jaunietis noteikti dosies uz ārzemēm, jo vēlas redzēt, kā viņa izvēlētajā profesijā strādā citās valstīs.

Sanda lielākais vaļasprieks ir kūku cepšana un tautas dejas. Vēl viņš jau vairākus gadus aktīvi darbojas tehnikuma jauniešu pašpārvaldē. Bet par to jau būs cits raksts…

Popularizē arī Smiltenes novadu

Šoruden kopā ar skolotājiem Vitu un Gunāru Auderiem uz Olustveri devās arī 2.ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkne Evelīna Vonda. “Tā bija jauna, ļoti interesanta pieredze komunikācijā ar klientiem ārpus Latvijas. Pārsvarā vajadzēja runāt krieviski un angliski.”

Tirgošanās Evelīnai mazliet atsaukusi atmiņā bērnību, kad viņai devusies līdzi vecmāmiņai uz  uz tirgu pārdot avenes.

Evelīna pagaidām vēl nezina, ko darīs pēc tehnikuma beigšanas. “ Lai kā arī pavērsīsies mans ceļš, tehnikumā iegūtās zināšanas noderēs vienmēr. Novērtēju, ka no skolas var tikt praksē uz ārzemēm. Tā ir neatsverama pieredze.

Šogad skolā pirmoreiz piedalījos ābolu pikantās mērces gatavošanā. Mājās galvenā ievārījumu vārītāja ir mamma. Viņa ļoti priecājas par katru jauno recepti, ko aizvedu mājās.”

Smiltenes tehnikuma pārstāvji Olustverē popularizēja ne vien savu skolu, bet arī Smilteni un Smiltenes novadu. “Tūrisma informācijas centrā paņēmām bukletiņus igauņu valodā, un tie bija uz izķeršanu,” stāsta skolotāja Vita Audere. “Tā ka drīz Smiltenē gaidāms daudz viesu no Igaunijas.

Apmeklētāji augstu novērtēja ievārījumu daudzveidību. Taču ir arī patstāvīgie klienti, kas nāk pēc konkrētiem ievārījumiem. Nu jau vairākus gadus vispopulārākā no Smiltenes tehnikumā vārītājām marmelādēm ir apelsīnu – viskija, pēc kuras ir milzīgs pieprasījums visos mājražotāju tirdziņos.

Reizēm, kad vasarā, kamēr citi atpūšas, es vāru ievārījumus, ir tā… skumīgāk. Bet brīžos, kad tavu darbu novērtē un par to pasaka paldies, visas grūtības aizmirstas un jau atkal sāc plānot, ko vēl jaunu varētu izdomāt…

Tāpat skolotājai ir liels gandarījums par trešo vietu. “Ņemot vērā milzīgo konkurenci, tas patiešām ir sasniegums! Jo sacentāmies ne vien ar citu valstu profesionāli izglītojošo skolu audzēkņiem, bet arī pieredzes bagātiem mājražotājiem. Liels paldies visam skolas kolektīvam un vadībai, kas mūs atbalstīja šajā vērienīgajā pasākumā!”

Teksts: Baiba Vahere

FOTO