2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikums piedāvā apgūt novada darba tirgū ļoti nepieciešamu arodu

Smiltenes tehnikuma jaunākais piedāvājums – apgūt novada darba tirgū ļoti vajadzīgo kokapstrādes iekārtu operatora arodu – ir klāt! Audzēkņu uzņemšana – līdz 29. decembrim.

Mācības notiks darba vidē, ko nodrošinās cienījamākie, tradīcijām bagātākie Smiltenes novada kokapstrādes uzņēmumi. “Tas profesionālajā izglītībā ir solis uz priekšu! Liels ieguvums ne vien novadam, bet arī visai Latvijai,” par skolas piedāvājumu saka SIA “Smiltene Impex” valdes priekšsēdētājs Voldemārs Ciršs.

“Jauno mācību programmu atbalsta: SIA “Smiltene Impex”, a/s “Stora Enso Latvija”, SIA “Vudlande”, SIA “Smiltenes koks” un SIA “Troll Smiltene”,” informē skolas direktors Andris Miezītis. “Par šādu, novadā vajadzīgu mācību programmu sapņojām jau sen. Jauniešiem, kuri nopietni domā, ko pēc skolas beigšanas darīs tālāk, tā patiešām ir ļoti laba iespēja –  gada laikā iegūt profesiju, kurā garantēts darbs! Ražotāji mums jau sen zvana un saka: “Kad beidzot sagatavosim  kokapstrādes iekārtu operatorus? Mums ir vajadzīgi cilvēki, kas var nākt un uzreiz strādāt!”

 “Kokapstrāde ir viena no mūsu valsts perspektīvākajām rūpniecības nozarēm ar ļoti plašām eksporta iespējām. Līdzšinējā izglītības sistēma mums ir devusi vairākus jaunos darbiniekus ar labām teorētiskajām zināšanām, taču profesionālās iemaņas visi ir apguvuši pie mums – uzņēmumā. Pamata prasmes, kas nepieciešamas, strādājot ar attiecīgajām iekārtām, var iemācīt tikai konkrētais uzņēmums,” uzskata Voldemārs Ciršs, kurš ļoti cer, ka jaunā izglītības programma palīdzēs sagatavot nozarē tik vajadzīgos jaunos profesionāļus, jau gatavus uzreiz pēc skolas beigšanas pilnvērtīgi strādāt.

“Smiltenes tehnikuma jaunākais piedāvājums ir laba iespēja ne vien mūsu novada jauniešiem, bet ikvienam, kuru interesē darbs kokapstrādes jomā. Smiltenes novads ir viens no kokapstrādes uzņēmumiem bagātākajiem reģioniem Latvijā, tāpēc darbs atradīsies arī jauniešiem no citiem novadiem,” sola Voldemārs Ciršs. Ar piebildi, ka uzņēmums, protams, atlasīs labākos, zinošākos audzēkņus ar augstu motivāciju strādāt un mācīties.

Mācību sākumā skola jauniešus iepazīstinās ar lielākajiem novada kokapstrādes uzņēmumiem. Ja viss notiks, kā iecerēts, tad audzēkņi šajā brīdī būs izvēlējušies ne vien mācību un prakses, bet arī nākamās darba vietas.

Atbildīgs amats ar konkurētspējīgu atalgojumu

“Kokapstrādes iekārtu operators – tas ir ļoti atbildīgs amats ar konkurētspējīgu atalgojumu un iespējām strādāt arī ar visjaunākajām tehnoloģijām,” saka Voldemārs Ciršs.

Lai iegūtu minēto kvalifikāciju, jaunietim jāapgūst gan uzņēmējdarbības pamati, gan informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, sabiedrības un cilvēka drošība.

Audzēkņi profesionālā satura mācību kursos mācīsies par kokrūpniecības nozares pamatprocesiem un koka izstrādājumu ražošanu.

Jaunieši programmas ietvaros apgūs koka izstrādājumu nemehanizēto apdari, koksnes mehānisko apstrādi, kokapstrādes griezējinstrumentu apkopi, kā arī iegūs vajadzīgās zināšanas par zāģmateriālu ražošanu un saplākšņu ražošanas tehnoloģijām.

Koka izstrādājumu gatavošana ir modulārā mācību programma, kas pilnībā pielāgota mūsdienu darba tirgus prasībām.

Programmas mērķis – sagatavot uzņēmumiem zinošus operatorus, kas strādās ar kokapstrādes iekārtām, veiks apaļkoksnes un zāģmateriālu mehānisko apstrādi, izgatavos sagataves un gatavos produktus, veiks iekārtu un koksnes griezējinstrumentu iestatīšanu un regulēšanu.

Mācību ilgums – gads. Šajā laikā jaunieši saņems arī visus Jauniešu garantijas programmu audzēkņiem paredzētos atvieglojumus.

“Latvijas tautsaimniecībai nav svarīgākais skaists, izglītību apstiprinošs dokuments, bet atbildīgs un prasmīgs jaunais speciālists,” atzīst Voldemārs Ciršs. “Ja vien ir vēlēšanās, tad var iemācīties visu.”

Audzēkņi pēc tehnikuma beigšanas var turpināt mācības augstskolā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātē.

Vairāk par jauno audzēkņu uzņemšanu Smiltenes tehnikumā un jauniešu garantijas programmu bonusiem un priekšrocībām – ŠEIT.

Baiba Vahere