2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes vadošajiem vieglatlētiem medaļu raža Latvijas un Baltijas čempionātos

Ar lieliskiem panākumiem sezonas svarīgākajās pašmāju un Baltijas mēroga sacensībās startējuši Smiltenes bērnu un jaunatnes sporta skolas SMP2 grupas vieglatlēti. Marta Marksa, sasniedzot personiskos rekordus, kļuva par Latvijas un Baltijas čempioni 100 metru barjerskrējienā. Valsts čempiona tituli arī 100 īso distanču skrējējam Ginteram Ķelpam un šķēpa metējai Sabīnei Marksai. Godalgas guva arī – Hanna Gabriela Ziemiņa un Dāvis Krauklis.

Pēc mērķtiecīgiem un smagiem treniņiem, kā arī sagatavošanās sacensībām, trenera Guntara Marksa vadītā Smiltenes BJSS SMP2 vieglatlētikas grupa aizvadīja sezonas nozīmīgākos un atbildīgākos startus – Ventspilī notikušo Latvijas čempionātu U18 un U20 grupām, kā arī Pērnavā aizvadīto Baltijas valstu čempionātu, kur katrā disciplīnā startēja divi labākie valsts vieglatlēti pēc Latvijas čempionāta rezultātiem.

Valsts čempionātā Ventspils Olimpiskā centra stadionā lieliski sevi apliecināja Marta Marksa. Viena no valsts labākajām 100 metru barjersprinterēm lielajā U20 grupas finālā guva triumfu, aizraujošā cīņā par 0,13 sekundēm pārspējot arī par gadu vecāko Kristīni Blaževiču, kurai otrā vieta. Marta distanci veica pēc 14,20 sekundēm, sasniedzot jaunu personisko rekordu. Viņa arī izpildīja sporta meistares kandidātes titulu.

Lielisks starts vieglatlētikas kroņa disciplīnā – 100 metru skrējienā – padevās U18 grupas sportistam Ginteram Ķelpam. Viņš sākotnēji palika nepārspēts priekšskrējienā, finišējot pēc 11,25 sekundēm. Lielajā finālā gaujienietis turpināja dominēt un itin pārliecinoši kļuva par Latvijas čempionu. Viņa fināla rezultāts – 11,21 sekunde. Tuvākais sekotājs Kārlis Degnis skrēja par 0,11 sekundēm lēnāk.

Panākumi tika gūti arī Smiltenei allaž veiksmīgajā šķēpa mešanā. U20 meiteņu grupā Sabīne Marksa jau otrajā metienu sērijā izpildīja sekmīgu raidījumu. Viņas mestais 600 gramus smagais šķēps lidoja 47 metrus un 39 centimetrus tālu. Tas deva līderes godu. Lai arī rezultātu vēl vairāk Sabīne neuzlaboja, tomēr arī neviena no konkurentiem būtiski nespēja pietuvoties. Trenera Guntara Marksa audzēkne kļuva par valsts čempioni. Otrās vietas ieguvēja Veronika Lisovska labākajā mēģinājumā sasniedza rezultātu – 44 metri un 96 centimetri. Galvenā favorīte Ieva Annija Stepiņa samierinājās ar trešo vietu (42 metri un 98 centimetri).

Šajā pat grupā junioriem Smiltenes godu aizstāvēja Dāvis Krauklis. Ceturtajā mēģinājumā viņš sasniedza rezultātu – 57 metri un 94 centimetri. Tas sacensību noslēgumā deva trešo vietu. Triumfēja galvenais favorīts Artis Čakšs, kura rezultāts – 60 metri un 71 centimetrs. U18 meiteņu grupā Latvijas rekordiste Hanna Gabriela Ziemiņa sekmīgi izpildīja tikai vienu mēģinājumu. Trešajā metienu sērijā viņas mestais šķēps lidoja 47 metrus un 15 centimetrus tālu. Tas deva otro vietu. Uzvarēja Sanija Ozoliņa (47 metri un 56 centimetri). Jāatzīmē arī Sanija Reičela Feldmane, kura guva lielisku pieredzi 200 metru skrējienā. U18 jauniešu meiteņu grupā viņai 21. vieta.

Jāizceļ arī Smiltenē augušā Valmieras BSS pārstāvja Jāņa Sausā pārliecinošā uzvara 110 metru barjerskrējienā (14,73 sekundes).

Baltijas čempionātam no Smiltenes BJSS sportistiem kvalificējās četri – Hanna Gabriela Ziemiņa, Sabīne Marksa, Marta Marksa un Ginters Ķelps.

Progresu turpināja Marta Marksa. Jaunā Latvijas junioru čempione 100 metru barjerskrējienā lieliski veica distanci. Tās otrajā daļā viņa ieguva vērā ņemamu pārsvaru pār tautieti un komandas biedreni Latvijas izlases sastāvā Kristīni Blaževiču. Marta finišēja pēc 14,00 sekundēm, kas deva pārliecinošu uzvaru. Sportiste ne tikai pārliecinoši laboja personisko rekordu, bet arī sasniedza sporta meistares titulu un izpildīja normatīvu dalībai pasaules junioru čempionātam. Kristīnei Blaževičai otrā vieta (14,18 sekundes). Tikmēr trešā vieta igaunietei Trīnei Mariai Landai (14,69 sekundes).

100 metru sprintā Ginters Ķelps finišēja ceturtajā vietā. Viņa rezultāts – 11,34 sekundes. Uzvarēja lietuvietis Adomas Nakrošis (11,10). Līdz bronzas medaļai mūsu sportistam pietrūka vien 0,01 sekunde. 4×100 metru stafetē Latvijas ar Ginteru Ķelpu sastāvā finišēja otrajā vietā. Uzvarēja mājinieki, kas skrēja tieši par 1 sekundi ātrāk.

U20 grupas šķēpa mešanas sacensībās Sabīne Marksa piektajā mēģinājumā šķēpu raidīja 45 metrus un 4 centimetrus. Tas arī bija sportistes tālākais metiens. Noslēgumā viņai trešā vieta un bronzas medaļa. Uzvarēja titulētā mājiniece Gedlija Tugi (51 metrs un 33 centimetri).

U18 grupā meitenēm šķēpa mešanā Hanna Gabriela Ziemiņa spraigā cīņā ieguva trešo vietu. Ceturtajā mēģinājumā Hanna šķēpu raidīja 47 metrus un 85 centimetrus tālu, kas bija viņas tās dienas tālākais metiens. Triumfēja Sanija Ozoliņa (48 metri un 45 centimetri), kamēr otrā vieta igaunietei Janei Rūsimagi (48 metri un 37 centimetri).

Lielisku sniegumu arī Baltijas čempionātā turpināja demonstrēt Jānis Sausais, kurš palika nepārspēts 110 metru barjerskrējienā.

 

 

Informāciju sagatavoja,

Toms Markss 

 

Foto: Guntis Bērziņš

 

05.08.2020.