2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenietei Aijai Reņģei piešķir mūža balvu par ieguldījumu grāmatniecībā.

Šodien, 26.martā, plkst. 11.05 Latvijas radio ētera – raidījumā „Kultūras Rondo” jau 27.reizi Latvijas Grāmatizdevēju asociācija nosauca grāmatu mākslas konkursa „Zelta Ābele” laureātus astoņās kategorijās un specbalvu ieguvējus. Šogad konkursa mūža balva piešķirta ilggadējai Smiltenes grāmatnīcas vadītājai un darbiniecei Aijai Reņģei.

Balvu par mūža ieguldījumi grāmatniecībā piešķir Aijai Reņģei par ilggadēju grāmatu popularizēšanu, strādājot un vadot Smiltenes grāmatnīcu. Smiltenes pilsēta šogad svin savu simtgadi, savukārt grāmatnīca atzīmē savu septiņdesmit piekto jubileju, no kuriem 62 gadus tajā ir strādājusi Aija Reņģe.

Aija Reņģe ir īstena savas dzimtās pilsētas patriote, ar izteiktu piederības izjūtu savai pilsētai un bezgalīgu uzticību grāmatām. Dzimusi, skolojusies un strādājusi Smiltenē, viņas domas un darbi nesaraujami saistīti ar mūsu skaisto pilsētu un tās iedzīvotājiem.

Jau pēc vidusskolas beigšanas 1957.gadā Aija uzsāk darbu Smiltenes grāmatnīcā, sākumā viņa ir jaunākā pārdevēja, turpretī jau 1963. gadā darbu turpina kā grāmatnīcas vadītāja. No 1992. gada līdz 2016. gadam Aija Reņģe kļūst par SIA „Smiltenes grāmatnīca” līdzīpašnieci un savas aktīvās darba gaitas nācās pārtraukt šogad – 2020. gada janvārī.

Jau kopš 1957. gada Smiltenes grāmatnīcā tiek popularizētas latviešu autoru grāmatas, vizmas divas reizes gadā rīkoja tikšanās ar grāmatu autoriem un pirmo Grāmatu diena republikā sarīkoja tieši Smiltenes grāmatnīcā. Paveikto darbu saraksts grāmatu popularizēšanā ir ļoti garš, neskaitāmas grāmatas caur Aijas rokām ir nonākušas pie maziem un lieliem lasītājiem, tādēļ jo vairāk pamatots ir apbalvojums par mūža ieguldījumu grāmatniecībā.

Esam patiesi lepni par Aijas Reņģes mūža ieguldījumu, par patriotismu un sirds siltumu, ko ikviens, kas audzis un skolojies Smiltenes pilsētā, ir saņēmis iegriežoties Smiltenes grāmatnīcā. Pilsētas grāmatnīca nav atminama bez Aijas rosības, tā ir vērtība, ko izdevies noturēt daudzu gadu garumā.

 

Ņemot vērā ārkārtējo situāciju Latvijā, plānotā konkursa laureātu apbalvošanas ceremonija, tika atcelta un specbalvu ieguvēji tiks sveikti individuāli. Lai arī Aijas Reņģes  «zelta ābolītis» viņas rokās nonāks nedaudz vēlāk, jau vakar (25.03.) LTV.LV  filmēšanas grupa devās uz Smilteni, lai klātienē apsveiktu laureāti. Video par mīlestību pret grāmatām pieejams ŠEIT. 

Grāmatu mākslas konkursu „Zelta Ābele” organizē Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, tā dibināta 1993.gadā un asociācijas galvenais uzdevums ir veicināt izdevējdarbības attīstību Latvijā, aizstāvēt izdevēju intereses valsts institūcijās, veidot grāmatām labvēlīgu sabiedrisko domu, kā arī atbalstīt savus biedrus starptautiskās sadarbības jomā. Konkursu atbalsta Kultūras ministrija, kura ik gadu nodrošina naudas balvu „mūža balvas” ieguvējam.

 

 

Informāciju sagatavoja: 

Linda Beitika